Železničný prejazd na Ivánskej ceste majú prestavať

6.12.2012
0
Železničný prejazd na ivánskej ceste majú prestavať - Priecestie ivanska
Páčil sa vám článok?

Zvýšenie bezpečnosti na železničnom priecestí z Trnavskej na Ivanskú cestu, kde od roku 2005 vyhaslo už 14 ľudských životov, je jednou z priorít mestskej časti Ružinov na najbližšie dva roky.

Stavbu pripravuje Generálny investor Bratislavy, projektová dokumentácia pre územné rozhodnutie je spracovaná, posudzuje ju však Krajský stavebný úrad v Bratislave, pretože niektorí účastníci konania sa odvolali.

„Súčasťou stavby bude okrem svetelnej signalizácie aj vybudovanie nového chodníka pre chodcov cez priecestie, teda od Vrakunskej cez železničnú trať až po jestvujúcu zastávku MHD na Ivanskej ceste. Pre smer Trnavská - Vrakunská by sa mal vytvoriť samostatný jazdný pruh," uviedla Martina Halušková z referátu mediálnej komunikácie bratislavského magistrátu.

Projekt má zvýšiť bezpečnosť všetkých účastníkov cestnej premávky vrátane chodcov. Projektová dokumentácia obsahuje aj nevyhnutné prekládky inžinierskych sietí, napríklad verejné osvetlenie či vodovod. „Riešenie podľa požiadaviek hlavného mesta je úrovňové, nie nadchodom," povedala Halušková. Projektovú dokumentáciu pre územné rozhodnutie stavby zaplatilo mesto. Mestské zastupiteľstvo prijalo uznesenie, na základe ktorého má magistrát pripraviť v apríli materiál s možnými návrhmi riešenia.

„Proti rozhodnutiu o umiestnení stavby bolo vznesené odvolanie zo strany vlastníkov pozemkov z Nerudovej ulice, preto stavebný úrad mestskej časti Ružinov odstúpil územné rozhodnutie na Krajský stavebný úrad. V prípade, že bude platnosť územného rozhodnutia potvrdená, môže sa na budúci rok pripravovať projekt pre stavebné povolenie. Samozrejme, po schválení rozpočtu hlavného mesta, kde sa s touto stavbou uvažuje," uviedla Dana Zálešáková z mestskej organizácie Generálny investor Bratislavy. Stavba zatiaľ nie je krytá rozpočtom hlavného mesta. Predpokladaný stavebný náklad je 1 600 000 eur.

Mestská časť Ružinov ako koordinátor problému spolupracuje s mestom, železnicami a GIB. Je v kontakte aj s Beátou Šoltýsovou, ktorej pred vyše dvoma rokmi zomrel na priecestí pätnásťročný syn. Tá iniciovala petíciu za vybudovanie mimoúrovňových priechodov na tomto mieste. „Zároveň sme rokovali aj s vlastníkom Avion Shopping Parku, ako by oni vedeli v tomto probléme pomôcť," uviedla hovorkyňa ružinovskej samosprávy Miroslava Štrosová. Ako dodala, pri preverovaní zistili, že Štátny dráhový úrad dal pred takmer dvadsiatimi rokmi vypracovať štúdiu, kde pri zastávke MHD oproti predajni potravín (bývalý Kozmos) mal byť podchod v násype pod traťou. Doteraz sa však nerealizoval.

Martina Chudá

Páčil sa vám článok?