Vráti sa na Štefánikovu ulicu električka?

25.11.2012
0
Vráti sa na štefánikovu ulicu električka? - Stefanikova
Páčil sa vám článok?

Na Štefánikovu ulicu by sa mohli opäť vrátiť električky. Neformálne združenie Tram Štefánikova navrhuje obnoviť tradičnú trasu, ktorá by spojila centrum mesta s Hlavnou železničnou stanicou.

Podľa štúdie, ktorú združenieTram Štefánikova spracovávalo vyše roka, by sa mala obnoviť električková trať z Hurbanovho námestia cez Suché mýto, Hodžovo námestie, Štefánikovu ulicu až na Hlavnú stanicu. „Táto trať zanikla v roku 1979 z viacerých dôvodov a nahradiť ju malo metro. Podzemná rýchlodráha sa nezrealizovala, no električková trať zostala zrušená," uviedol predseda združenia Erik Žiak.

Obnovenie pôvodnej dopravnej tepny však nie je isté. Veľkú prestavbu Predstaničného námestia plánuje firma Transprojekt a magistrát chce prostredníctvom eurofondov budovať električku z Petržalky na Hlavnú stanicu. „O trase medzi Kamenným námestím a stanicou sa zatiaľ nerozhodlo. Uvažuje sa o modernizácii trate na Špitálskej ulici a pokračovaním cez areál štátnej nemocnice na stanicu alebo o smerovaní cez Obchodnú ulicu," tvrdí Žiak. Združenie preto prináša podstatne lacnejšie a citlivejšie riešenie k životnému prostrediu, než sa v súčasnosti navrhuje. „Navyše je možné centrum a stanicu spojiť kratšou a rýchlejšou trasou," dodáva.

Navrhovaná električková trať by mohla mať zastávky na Suchom mýte, pri SAV a na Hlavnej stanici priamo pred staničnou budovou. „Cestnej doprave by sa mal ubrať v každom smere jeden pruh, no ten beztak mesto plánuje vyhradiť ako buspruh," povedal Žiak.

Štúdia berie do úvahy aj peších a cyklistov. „Pešie koridory sú navrhované čo najpriamejšie a vzniká viacero nových cyklociest - na Námestí Franza Liszta na oboch stranách, na Štefanovičovej ulici a Hodžovom námestí s napojením na historické centrum," uviedol Žiak. Na niektorých miestach má zaniknúť časť parkovacích miest, pričom štúdia na simuláciách križovatiek na Hodžovom námestí a pri SAV ukazuje, že vybudovaním električkovej trate nedôjde ani pri 20-percentnom zvýšení dopravnej záťaže ku kolapsu dopravy.

Predseda dopravnej komisie mestského zastupiteľstva Jozef Uhler (SDKÚ-DS) potvrdil, že materiál od združenia Tram Štefánikova komisia dostala a bude sa ním zaoberať za prítomnosti odborníkov z magistrátu, najmä hlavného dopravného inžiniera.

(mch)

Páčil sa vám článok?