V Ružinove pribudli cyklotrasy - na Ostredkoch a v Prievoze

25.11.2012
0
Páčil sa vám článok?

Ružinovčania naplno využívajú nové cyklistické trasy, ktoré vďaka Cyklokoalícii, samospráve mestskej časti a grantu Nadácie Pontis vznikli na Ostredkoch a v Prievoze.

Už začiatkom júla pribudli štyri cyklochodníky. Nevznikli vybudovaním nových komunikácií, ale dopravným značením - osadením dopravných značiek a vodorovným značením priamo na chodníku. Na cyklotrasu na Ružinovskej ulici sa tak napojili cyklochodníky na uliciach Vladimíra Clementisa, Drieňová, Ostredková a Uránová. „Ich vyznačenie je súčasťou projektu realizácie vnútroblokových cyklotrás, ktoré sumou 3-tisíc eur podporil Nadačný fond Tesco pre zdravšie mestá v Nadácii Pontis," uviedla hovorkyňa Ružinovu Miroslava Štrosová.

Ďalšia cyklotrasa od Ružinovskej ulice po Gagarinovu bola vyznačená v septembri a v októbri. Ide o napojenie na cyklotrasy Ružinovská smer Štrkovec a Vrakuňa, resp. cyklotrasy na Ulici Vladimíra Clementisa smer Trnávka a Zlaté piesky. Existujú dve vetvy - cez ulice Bachova a Ivana Horvátha. Celková dĺžka je 2,1 km. „Ide o piktokoridor, čiže informáciu pre cyklistov, aby vedeli, kadiaľ sa majú presúvať. Časť trasy je realizovaná oddeleným pohybom. Značenie sa ešte bude dopĺňať, momentálne čakáme na stanovisko Miestneho úradu Ružinov," uviedol Tomáš Peciar z Cyklokoalície.

Pri nákupnom stredisku Kocka však cyklotrasa vedie kľukato a obchádza prekážky - napríklad stánok s pečivom. Na otázku, prečo sa stánok neposunul a trasa nie je líniová, ale vedie cik-cak nám bolo povedané, že grant by takéto premiestnenie nepokryl. „Trasu sme preto museli viesť existujúcim priestorom aj medzi prípadnými prekážkami. Vieme si predstaviť, že keď si cyklisti trasu obľúbia, môže dôjsť aj k presunom. Tie sú však najmä časovo a niekedy aj finančne náročné," uviedol Michal Malý z Cyklokoalície.

Na farbu sa minulo 1300 eur, vyznačenie bolo zabezpečené Cyklokoalíciou a dobrovoľníkmi zadarmo. Taktiež bolo nainštalovaných 12 stojanov na bicykle za 1440 eur pri škôlkach a základných školách v okolí. Momentálne chýba osadenie cyklostojanov pred Domom kultúry Ružinov.

Kúpilo sa aj zvislé značenie v cene 978,58 eur, najmä smerovníky, a tiež informatívne značky na zladenie zvislého a vodorovného značenia a formálnu legalizáciu pohybu cyklistov. Grant poskytla mestská časť Ružinov.

„Zaujímavosťou bolo, že prakticky hneď po vyznačení trasy na Bachovej prestali parkovať na chodníku autá a deti a dospelí sa začali bicyklovať po správnej strane, chodci si už taktiež zvykli na bezpečnejšie rozdelenie. Celkovo sme od obyvateľov v uliciach získali veľmi pozitívne reakcie," uviedol Peciar.

(mch)

Páčil sa vám článok?