Dobrohošť chce vyriešiť cestovanie ľudí do Bratislavy

15.11.2012
0
Páčil sa vám článok?

Starosta obce Dobrohošť Jozef Boráros privítal začatie rokovaní so štátnym podnikom Vodohospodárska výstavba o riešení problémov obcí dotknutých vodným dielom Gabčíkovo.

"Pre obec Dobrohošť je prioritou číslo jeden vyriešenie cestovania obyvateľov obce za prácou do Bratislavy a to zabezpečením pravidelnej linky MHD z Čunova do Dobrohošti," opísal Boráros. Žiada tiež kompenzáciu výpadku príjmov z dane z nehnuteľností za plochy, ktoré sa nachádzajú pod vodným dielom a tiež uprednostňovanie obyvateľov žijúcich na Malom Žitnom ostrove pri cestovaní kompou.

Pri cestovaní kompou by však už obyvatelia obcí pri vodnom diele Gabčíkovo mali mať prednosť od budúceho roka. V januári 2013 pre nich vyhradia špeciálny pruh, ktorý by mal čakanie skrátiť na nevyhnutné minimum. Na štvrtkovom (14.11.) stretnutí s generálnym riaditeľom štátneho podniku Vodohospodárska výstavba Ladislavom Lazárom sa na tom dohodli zástupcovia piatich obcí z okolia vodného diela - Dobrohošte, Bodíkov, Vojky nad Dunajom, Rohoviec a Horného Baru.

Stretnutie so zástupcami obcí Lazár prisľúbil ešte na výjazdovom rokovaní vlády SR v Gabčíkove 24. októbra. Reagoval tým na sťažnosti starostov, že obyvatelia z dedín pri vodnom diele musia čakať na prevoz kompou cez Dunaj v letných mesiacoch kvôli turistom aj tri, štyri hodiny a v zime, keď vodná hladina zamrzne alebo padá hmla, kompa nepremáva vôbec. Vtedy musia chorí čakať na príchod sanitky z Petržalky či Šamorína.

TASR informácie poskytla vedúca oddelenia pre vzťahy s verejnosťou štátneho podniku Vodohospodárska výstavba Dagmar Füle.

(TASR)

Páčil sa vám článok?