Chuck Norris má smolu, otvorili Cyklomost slobody

25.9.2012
0
Chuck norris má smolu, otvorili cyklomost slobody - Most slobody
Páčil sa vám článok?

Nový cyklomost z Devínskej Novej Vsi do Schlosshofu ponad rieku Moravu sa nakoniec nebude volať podľa predstaviteľa akčných hrdinov Chucka Norrisa. V sobotu nakoniec slávnostne otvorili Cyklomost slobody.

Slovenský a rakúsky breh po vyše 60 rokoch opäť spája most ponad rieku Morava. Bratislavský župan Pavol Frešo ho označil za historickú udalosť, ktorá spája národy, regióny i ľudí. Ako zároveň uviedol, tento deň vytvára v spoločnom slovensko-rakúskom regióne novú budúcnosť. „Hlboko v duši som veril, že keď vyvinieme veľký tlak, keď ľudí presvedčíme a budeme nadšení pre takéto dielo, tak sa to podarí. Toto je vecou všetkých inžinierov, architektov a robotníkov, ktorí postavili tento most," povedal župan Pavol Frešo. Podľa predsedu dolnorakúskej vlády Erwina Prölla má cyklomost nielen symbolický, ale aj výrazný ekonomický význam pre oba regióny. Označil ho aj za nový druh spolupráce.

Cyklomost môže verejnosť využívať od polovice augusta, oficiálne ho otvorili túto sobotu. Výstavba cyklomostu sa začala vlani v septembri, postavilo ho konzorcium Ingsteel a Doprastav. Most je postavený v historickej trase a slúži pre dopravu cyklistov, peších turistov a záchrannú službu. Z celkovej dĺžky lávky 955 metrov tvorí oceľová mostná konštrukcia 525 metrov, šírka lávky je 4 metre, čo umožňuje prejazd vozidiel záchranných zložiek. Cyklisti pri jazde mostom prekonajú výškový rozdiel 7 metrov. Výška mosta nad hladinou Moravy umožní aj bezpečnú plavbu po rieke.

(bsk)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?