Staromešťania chcú, aby návštevníci parkovali drahšie

9.8.2012
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavské Staré Mesto využíva letné mesiace na to, aby k novému systému parkovania mohli občania posielať svoje podnety. Zatiaľ ich dostalo 34. Niektorým Staromešťanom sa zdajú navrhované ceny za hodinu parkovania pre návštevníkov nízke. Chcú, aby platili viac.

Pre parkovanie návštevníkov samospráva v nových pravidlách vytvorila tri zóny - červenú, oranžovú a zelenú. V červenej bude najvyššia tarifa - dve eurá na hodinu a bude možné v nej stáť maximálne dve hodiny. V oranžovej zóne sa počíta s tarifou 1,5 eura na hodinu, v zelenej jedno euro. To sa Staromešťanom nepáči a požadujú vyššie tarify.

Väčšina podnetov občanov je podobných, zhodnotil pre TASR staromestský hovorca Tomáš Halán. Opakuje sa napríklad aj požiadavka zachovať vyhradené rezidentské miesta. Po novom by totiž za poplatok mohol v Starom Meste zaparkovať ktokoľvek, aj návštevníci na miestach, kde dnes stáť nemôžu. Vyhradené parkovacie miesta zaniknú, ostanú len miesta pre zdravotne ťažko postihnutých, úrady, Policajný zbor či veľvyslanectvá.

"Pre rezidentov sa nič zásadné menení. Na základe parkovacej karty budú môcť zaparkovať v okolí svojho domu. V prípade, že budú chcieť zaparkovať v celom Starom Meste, vybavia si kartu pre celú zónu plateného parkovania," uviedla starostka Táňa Rosová. Ročná cena pri prvej možnosti bude pre auto do dĺžky 5,5 metra 20 eur a pre auto dlhé 5,5 až 7 metrov sa počíta s cenou 40 eur. Ak sa rezident rozhodne parkovať v celej mestskej časti, zaplatiť by mal päťkrát viac - 100 eur ročne pre kratšie auto, 200 eur pre auto dlhšie.

Staré Mesto bude zbierať ďalšie podnety až do konca augusta. Občania ich môžu posielať prostredníctvom webovej stránky mestskej časti. Chce tiež ešte ďalšiu verejnú diskusiu. "Následne podnety vyhodnotíme a predložíme komisii dopravy miestneho zastupiteľstva a miestnym poslancom na posúdenie a schválenie Všeobecne záväzného nariadenia," dodal Halán. Stať by sa tak malo v septembri. Podľa starostky by sa pravidlá po pripomienkovaní ešte mohli zmeniť, nie však už zásadne.

(TASR)

Páčil sa vám článok?