Cyklisti budú môcť využívať most cez Moravu už v auguste

15.7.2012
0
Cyklisti budú môcť využívať cyklomost cez moravu už v auguste - Most devinska1
Páčil sa vám článok?

Cyklomost medzi Devínskou Novou Vsou a rakúskou obcou Schlosshof bude môcť verejnosť využívať už v auguste, Bratislavský kraj pripravuje počas leta aj sprievodné podujatia. V súčasnosti Bratislavský kraj čaká na právoplatnosť rozhodnutia o predčasnom užívaní stavby.

Ako Bratislavské noviny informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Iveta Tyšlerová, do právoplatného ukončenia konania sa stále jedná o stavenisko a z dôvodu bezproblémového priebehu konania je nepovolaným osobám vstup na most ZAKÁZANÝ. Na moste sú osadené nové a pevnejšie zátarasy a na dodržiavanie zákazu vstupu dohliada aj strážnik. Rakúsku stranu sme tiež požiadali, aby most zabezpečila zo svojej strany.

Stavba lávky pre peších a cyklistov Devínska Nová ves - Schlosshof bola riadne ukončená a momentálne prebieha zákonom stanovené konanie na predčasné užívanie diela. Rozhodnutie bolo doručované verejnou vyhláškou a zverejnené Mestskou časťou  Devínska Nová Ves dňa 2. júla 2012 a Hlavným mestom SR Bratislava 6. júla 2012. Cyklisti budú môcť využívať most už v auguste, oficiálne otvorenie je plánované na 22. septembra 2012, tento dátum vznikol po vzájomnej dohode s kanceláriou predsedu krajinskej vlády Dolného Rakúska Erwina Prölla.

Výstavba cyklomostu sa začala vlani v septembri, postavil ho konzorcium Ingsteel a Doprastav. Most je postavený v historickej trase a bude slúžiť pre dopravu cyklistov, peších turistov a záchrannú službu. Most sa stane dôležitým spojovacím článkom regionálnej siete rakúskych a slovenských cyklotrás.

Počas prípravných prác bol odhalený aj pôvodný mostný násyp ešte z čias Márie Terézie. Podľa župana Pavla Freša sa aj pri ďalších prácach našli v hĺbke pôvodné piloty, ktoré boli súčasťou premostenia pred cca 300 rokmi. Cyklomost je stavaný tak, aby nenarušil zvyšky tohto pôvodného mosta.

Projekt je podporený v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika - Rakúsko 2007-2013 (projektoví partneri: Spolková vláda Dolné Rakúsko, BSK, Hlavné mesto SR Bratislava a Devínska Nová Ves).

(banoviny)

Páčil sa vám článok?