Pre Cyklomost Márie Terézie už majú hotovú sochu

24.4.2012
0
Pre cyklomost márie terézie už majú hotovú sochu - Cyklomost5
Páčil sa vám článok?

yklomost, ktorý spája bratislavskú Devínsku Novú Ves a rakúsku obec Schlosshof, by mohlo zdobiť jazdecké súsošie Márie Terézie. Mestskej časti ho na predaj ponúkol akademický sochár Miroslav Černák.

V hlasovaní na sociálnej sieti Bratislavského kraja však s veľkým náskokom stále vedie Most Chucka Norrisa. Dosiaľ získal tento názov vyše 11.600 hlasov a nápad s americkým hercom Chuckom Norrisom preslávil Slovensko aj v zahraničí. Na druhom mieste je Most Márie Terézie, ktorá však zatiaľ nemá ani 1000 hlasov.

Ak by sa most nakoniec volal po panovníčke, mestská časť by možno preňho mala už aj sochu. Ponúkaná kópia zreštaurovaného súsošia Márie Terézie z Nitry je vysoká 195 centimetrov, široká 180 centimetrov a hrubá 75 centimetrov. "Tá myšlienka je dobrá, lebo tam bolo sídlo Márie Terézie, aj socha je z toho obdobia. Je baroková," povedal pre TASR Černák s tým, že hoci je o dielo záujem aj inde, chcel by, aby ostalo na Slovensku.

Vyhotoveniu kópie predchádzali rozsiahle prípravné práce, keďže dobovú fotografiu, ktorá by súsošie zachytila, sa nepodarilo nájsť. "Prevažná časť dosiaľ známych sochárskych portrétov tejto panovníčky je vyhotovená z iného materiálu, prevažne z kovu, a ich konečný umelecký výraz je predsa len iný," uvádza sochár. Jeho socha je z umelého kameňa.

Cenu zatiaľ Černák stanoviť nevedel. "Musím to najprv riešiť s architektom," dodal. Mestská časť tvrdí, že všetko bude závisieť od ceny. "Musíme prihliadať na náš rozpočet. Návrhom sa bude zaoberať kultúrna komisia, ktorá to vyhodnotí a rozhodne," reagoval pre TASR starosta Milan Jambor.

Práce na výstavbe cyklomosta finalizujú. "Oceľová konštrukcia už spája slovenskú a rakúsku stranu, v súčasnosti sa dokončuje zábradlie, robí sa finálny náter oceľovej konštrukcie, ako aj príjazdová cesta na most," uviedla hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Iveta Tyšlerová. Most by mal byť prístupný cyklistom aj peším v lete, s jeho výstavbou začali vlani v septembri.

(TASR)

Páčil sa vám článok?