Cyklomost dnes predpoludním spojil slovenský a rakúsky breh

13.3.2012
0
Cyklomost dnes predpoludním spojil slovenský a rakúsky breh - Cyklomost2
Páčil sa vám článok?

Dnes o 10:16 h nový cyklomost spojil slovenský a rakúsky breh rieky Morava. Potvrdil to bratislavský župan Pavol Frešo (SDKÚ-DS). Nový cyklomost spájajúci Devínsku Novú Ves s rakúskou obcou Schlosshof sa začal stavať vlani v septembri, cyklisti by po ňom mali jazdiť v lete.

Ako dnes uviedol predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo pri spojení mostovej konštrukcie, práce pokračujú podľa harmonogramu a už v lete by mal byť most prístupný cyklistom aj peším. Ako dodal, ide o historický okamih prepojenia dvoch susediacich krajín, ktoré počas totalitného režimu oddeľovala "železná opona".

Vzhľadom na hydrologické podmienky na rieke Morava účastníci premostenie sledovali z rakúskej strany, lebo vysoká hladina z bezpečnostných dôvodov bránila prístupu na stavenisko od Devínskej Novej Vsi. "Podľa avizovaného harmonogramu prác výstavby by v najbližších dňoch mal realizátor stavby pristúpiť ku kompletnému premosteniu oboch brehov, čím by sa mali ukončiť základné konštrukčné práce," skonštatoval Frešo.

Oceľovú konštrukciu cyklomosta ponad rieku Morava začali montovať v januári, kompletne ukončená by mala byť v apríli. Následne budú prebiehať finalizačné práce, teda urobia sa zábradlia, elektrické prípojky, osvetlenie a tiež nátery mostovky aj samotnej oceľovej konštrukcie.

Most bude slúžiť pre dopravu cyklistov, peších turistov a vozidlá záchrannej služby. Z celkovej dĺžky lávky 955 metrov tvorí oceľová mostná konštrukcia 525 metrov, šírka lávky je štyri metre. Výška mosta nad hladinou Moravy umožní v budúcnosti bezpečnú plavbu po rieke.

Cyklomost stavia konzorcium Ingsteel a Doprastav. Most bude postavený v historickej trase a bude slúžiť pre dopravu cyklistov, peších turistov a záchrannú službu. Projekt je podporený v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika - Rakúsko 2007-2013 (projektoví partneri: Spolková vláda Dolné Rakúsko, BSK, Hlavné mesto SR Bratislava a Devínska Nová Ves).

(banoviny)
FOTO - BSK

Páčil sa vám článok?