V Petržalke pokrstili čistou vodou prvý elektromobil

9.1.2012
0
Páčil sa vám článok?

Prvý petržalský elektromobil dnes symbolicky čistou vodou pokrstil starosta mestskej časti Petržalka Vladimír Bajan spolu s Jánom Orlovským zo Západoslovenskej energetiky. Ekologické vozidlo je príspevkom k zlepšeniu životného prostredia pre najľudnatejšie slovenské sídlisko.

„Som vďačný projektu Twin City, ktorý má pomôcť ekologickejšej doprave medzi Bratislavou a Viedňou. Je to prvá lastovička, ktorú bude v Petržalke aj vidieť a verím, že neostane osamotená," povedal dnes na krste elektromobilu Bajan. Vozidlo má podľa tlačovej tajomníčky petržalského miestneho úradu Márie Grebeňovej-Laczovej veľké spektrum využitia a slúžiť by malo napríklad pre inšpektorov verejného poriadku, na kontrolu čistoty pri kontajnerových stanovištiach, pri kontrole psičkárov či na sociálne účely.

Obstarávacia cena elektromobilu je v súčasnosti približne dva- až trikrát vyššia ako cena benzínového či naftového vozidla. Vladimír Bajan priblížil, že pri 10 000 kilometroch ročne predstavuje elektromobil úsporu 300 až 600 eur. „Energia tohto druhu nie je taká drahá, preto je to výrazná pomoc. Verím, že toto je model fungovania dopravy v budúcnosti," dodal starosta.

Koncept elektromobility je mestským konceptom, pretože dojazd elektromobilu je v závislosti od typu auta 130 až 140 kilometrov a jeho maximálna rýchlosť je približne 130 km/h. „Za bežného nabíjania potrebuje auto osem hodín na plné nabitie. Batéria by mala vydržať tri až štyri roky," priblížil Orlovský, ktorý zároveň upozornil, že vodič v takomto elektromobile by si mal dávať pozor najmä na chodcov. „Auto je veľmi tiché, počujete len šum pneumatík, takže chodec vôbec nemusí vedieť, že sa k nemu približujete."

VIBRATE (VIedeň BRATislava E-mobility) je prvý cezhraničný projekt na podporu elektromobility v Európe. Prináša ho Twin City regiónu Bratislava - Viedeň konzorcium slovenských a rakúskych spoločností. Za slovenskú stranu je garantom projektu ZSE, a. s., člen skupiny E.ON a nezisková organizácia Energetické centrum Bratislava. Z Rakúska sú partnermi energetické distribučné spoločnosti Verbund, EVN a Wien Energie.

(TASR)

Páčil sa vám článok?