Prvý bratislavský Volkswagen vyrobili pred 20 rokmi

22.12.2011
0
Pred 20 rokmi vyrobili prvý bratislavský volkswagen - Vw passat 1991
Páčil sa vám článok?

Presne pred dvadsiatimi rokmi zišiel z montážnej linky spoločnosti Volkswagen Bratislava v Devínskej Novej Vsi prvý Volkswagen vyrobený v Bratislave a na Slovensku – Volkswagen Passat Variant B3 – Arriva bielej farby.

Jeho mladší súrodenec červenej farby sa zrodil len o niekoľko sekúnd neskôr. Bol to začiatok predsériovej výroby v spoločnom podniku Bratislavských automobilových závodov (BAZ) a Volkswagen AG - Volkswagen Bratislava, s.r.o..Sériová výroba automobilov začala už o niekoľko týždňov nato 14. februára 1992.

Produkčné portfólio bratislavského závodu sa postupne rozširovalo. V roku 1994 začala výroba VW Golf, ku ktorej sa pridala produkcia VW Bora. V roku 1999 začala produkcia VW Polo, ktorá trvala až do konca roku 2007 a zahŕňala tiež výrobu verzie Cross. V roku 2002 začala výroba vozidiel SUV - Volkswagen Touareg a karosérií Porsche Cayenne. Paletu SUV vozidiel doplnilo v roku 2005 Audi Q7. V Bratislave bolo doteraz vyrobených viac ako jeden milión vozidiel SUV.

Na dva roky zavítala do Bratislavy aj značka Seat. Model Ibiza sa v Devínskej Novej Vsi vyrábal v rokoch 2003 až 2005. V roku 2008 prišla na Slovensko výroba Škody Octavia, ktorá trvala až do mája 2010. S príchodom novej generácie VW Touareg získal bratislavský závod aj výrobu prvého hybridného Volkswagenu - VW Touareg Hybrid.

So sériovou výrobou vozidla s hybridným pohonom začal bratislavský závod VW SK vôbec ako prvý na svete spomedzi vtedajších 61 závodov koncernu Volkswagen. Doteraz je tiež jedinou slovenskou automobilovou vyrábajúcou hybridné vozidlá.

(vwba)

Páčil sa vám článok?