DPB hrozí obmedzením spojov MHD

15.12.2011
0
Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik Bratislava, a.s., má dostať podľa návrhu budúcoročného rozpočtu mesta o 3,5 milióna eur menej a hrozí výrazná redukcia vozokilometrov.

Generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi upozornil, že mesto od dopravcu požaduje vyrovnaný rozpočet, zároveň však redukuje úhrady na činnosti výkonov vo verejnom záujme. „Na objednané výkony by bolo potrebných 55,8 milióna eur, ktoré aj DPB na rok 2012 požadoval. V tom návrhu boli zahrnuté prostriedky potrebné na splácanie úrokov z investičných úverov," uviedol.

Už v tomto roku bola podľa neho plánovaná strata takmer 12 miliónov eur a úspornými opatreniami sa ju podarilo znížiť o 5 miliónov. Aj keď mesto sa rozhodlo splácať kumulované dlhy DPB z minulých rokov, a vyčlení na to 2,3 milióna eur, tieto prostriedky sa môžu použiť len na úhradu starých záväzkov a nemožno ich použiť ako prevádzkové zdroje roku 2012.

„O 3,5 milióna eur redukovaný rozpočet teda bude znamenať, že mesto nebude schopné uhradiť výkony, ktoré si plánuje objednať. Pre DPB okrem prehlbovania straty z toho môžu vyplynúť ďalšie redukčné opatrenia, ktoré sa dotknú najmä cestujúcej verejnosti. Plánovaných viac ako 45 miliónov vozokilometrov bude nevyhnutné výrazne redukovať a zvyšovanie kvality a komfortu cestovania preto nemožno predpokladať," tvrdí generálny riaditeľ DPB.

(brn)
Páčil sa vám článok?