Na Viedenskej ceste maľujú cyklochodník

17.11.2011
0
Na viedenskej ceste maľujú cyklochodník - Viedenska1
Páčil sa vám článok?

Bratislavský STaRZ začal minulý týždeň so značením nového cyklochodníka na Viedenskej ceste. V prvej fáze ide o cyklistické prepojenie hrádze za Inchebou s Novým mostom, v druhej fáze má cyklochodník spojiť Nový most s hrádzou za Starým mostom.

Trasa na Viedenskej ceste je súčasťou medzinárodnej cyklistickej magistrály Eurovelo 6, ktorá vedie z Passau cez Viedeň, slovenskú metropolu až do Budapešti. Úsek na petržalskej strane Dunaja je posledný chýbajúci na slovenskej strane v rámci celej Bratislavy. Keďže Viedenská cesta je zjednosmernená, oficiálne cyklisti majú zakázané jazdiť po nej od Starého smerom na Nový most. Bratislavská samospráva sa spoločne s občianskym združením Cyklokoalícia snažia riešiť nielen súčasný neželaný stav, ktorý núti cyklistov porušovať zákon, ale zároveň vytvára bezpečný priestor pre jazdu na bicykli v celom úseku Viedenskej cesty.

Značenie prvé úsek Viedenskej cesty od hrádze po Nový most sa neobišla bez problémov. Na ľavej strane cesty pri protipovodňovom múre totiž parkujú autá a znemožňujú tak pracovníkom, STaRZ namaľovať nové značenie na celej šírke cyklochodníka, maliari si svojsky poradili aj s betónovým kvetináčom, ktorý na plánovanom nájazde na Nový most. Jednoducho ho obmaľovali a cyklisti zatiaľ len krútia hlavami. Podľa našich informácií by však mal byť inkriminovaný kvetináč v najbližších dňoch odstránený a nájazd na Nový most bude vyznačený v plnom profile.

Prvá etapa má byť dokončená do konca novembra, bratislavskí a zahraniční cyklisti si ju však užijú až na jar, pretože v zimných mesiacoch jazdia na bicykli len otužilci. Druhá fáza budovania cyklochodníka na Viedenskej ceste sa má realizovať na jar 2012.

Parkovanie motorových vozidiel na Viedenskej ceste má byť regulované, to znamená, že auto bude možné odstaviť iba na vyznačených parkovacích miestach na pravej strane cesty, keďže na ľavej strane bude obojsmerný cyklochodník.

Radoslav Števčík

Nové dopravné značenie na Viedenskej ceste vymedzí, kadiaľ môžu jazdiť autá a cyklisti.
FOTO - Juraj Mladý

Páčil sa vám článok?