Cyklistom sa nepáči cyklotrasa na Košickej ulici

5.10.2011
0
Cyklistom sa nepáči cyklotrasa na košickej ulici - Kosicka1
Páčil sa vám článok?

Nad cyklistickou trasou, ktorú nedávno zriadilo mesto na Košickej ulici a je vedená priamo po komunikácii, cyklisti zalamujú rukami. Je vraj plná nezrovnalostí a absurdít.

Zástupcovia Cyklokoalície napríklad uvádzajú, že nová trasa odporuje platným technickým normám. Podľa nich to uvádzajú aj dopravní inžinieri zaoberajúci sa cyklistickou dopravou na Slovensku.

Jedným z nedostatkov je použitie nevhodnej farby, ďalším je nedodržanie odstupu cyklistického pruhu od parkujúcich áut, jednou z najväčších absurdít je však cyklistický priechod ústiaci do stĺpu verejného osvetlenia.

Cyklokoalícia síce víta snahu mesta o rozvoj cyklodopravy, musí to však byť za splnenia podmienok bezpečnosti, komfortu a použiteľnosti nových cyklotrás. Združenie navrhlo začiatkom roka jedenásť prioritných cyklistických chodníkov v meste, jedna vedie z Ružinova po Most Apollo cez Košickú ulicu.

Mesto prostredníctvom organizácie STaRZ otvorilo novú cyklodráhu 25. septembra 2011. Ide o prvú trasu v rámci pilotného projektu, ktorý má umožniť jazdiť aj po mestských komunikáciách. Menšie stavebné úpravy bolo potrebné urobiť v mieste napojenia na cyklistický chodník na Trenčianskej ulici.

Bratislavskí vodiči si musia na podobné riešenia cyklochodníkov a obmedzenia z toho vyplývajúce postupne zvykať. Na niektorých úsekoch nového cyklochodníka na Košickej napríklad museli odstrániť neoficiálne parkovacie miesta, čo určite vyvolá negatívne reakcie niektorých vodičov. Mestská organizácia STaRZ-u tvrdí, že trasu urobili podľa platných technických noriem. Cyklistické pruhy sú v bezpečnom odstupe pol metra od parkujúcich áut, pol metra je odstup aj od cestného jazdného pruhu. Vodiaci prúžok pri vnútorných obrubníkoch je pol metra. Pôvodne mal byť cyklopruh z červeného asfaltu, no kvôli nedostatku peňazí sa od toho ustúpilo.

(rob, brn)
FOTO - Rado Červienka
Páčil sa vám článok?