Cyklopruhy na Košickej ulici sú problémové

29.9.2011
0
Cyklopruhy na košickej ulici sú problémové - Kosicka11
Páčil sa vám článok?

Cyklokoalícia, ktorá združuje jednotlivcov a organizácie podporujúce rozvoj mestskej cyklistiky v Bratislave, kriticky hodnotí nové cyklopruhy na Košickej ulici. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré Cyklokoalícia poskytla Bratislavským novinám.

Cyklokoalícia pripomína, že na tohto začiatku roka navrhla 11 prioritných cyklotrás v meste. Jedna z nich vedie z Ružinova po Most Apollo cez Košickú ulicu. "Cyklotrasu sme navrhovali riešiť ako integrovaný cyklopruh vo vozovke vedľa zaparkovaných áut tak, ako je to trendom vo svete. Cyklokoalícia víta snahu mesta o rozvoj cyklodopravy, musí to však byť za splnenia podmienok bezpečnosti, komfortu a použiteľnosti nových cyklotrás," uvádza sa v stanovisku Cyklokalície.

Zástupcovia Cyklokoalície si cyklopruh boli prehliadnuť a zistili množstvo nezrovnalostí a absurdít. Nekompatibilitu s platnými technickými normami po konzultácii potvrdili aj dopravní inžinieri zaoberajúci sa cyklodopravou na Slovensku. Jeden z nedostatkov je napr. použitie nevhodnej farby, ďalší nedodržanie odstupu cyklopruhu od parkujúcich áut, je ich však viac. Absurditou je cyklopriechod ústiaci do stĺpu verejného ovsvetlenia.

Cyklopruhy na Košickej ulici realizovali mesto bratislava a mestská organzácia STaRZ v polovici septembra, cyklotrasu slávnostne otvoril v nedeľu 25. 9. 2011 primátor Milan Ftáčnik (SMER-SD).

(banoviny)
FOTO - Rado Červienka 

Páčil sa vám článok?