K zmenám v spojoch prišlo aj pre letný režim

1.8.2011
0
Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik Bratislava (DPB), a. s., pristúpil k obmedzeniu a rušeniu vybraných spojov od 1. augusta z dôvodu letného režimu, úsporných opatrení a prieskumov vyťaženosti MHD.

Pre TASR to uviedla hovorkyňa dopravcu Agáta Staneková v reakcii na vyjadrenie predsedu mestskej komisie dopravy Jozefa Uhlera, že komisia nebola informovaná o zmenách na linkách 51, 133, 89 a 96, ktoré urobil dopravca v súvislosti s reštriktívnym rozpočtom mesta. Uhler tiež uviedol, že existuje ročný projekt organizácie dopravy, ktorý je súčasťou zmluvy s DPB, a. s., a nevie o podpise dodatku, ktorý by projekt upravoval.

"V budúcnosti sa však DPB, a. s., chce redukcii vyhnúť a ísť cestou úpravy intervalov. Linka č. 133 bola aj v minulých obdobiach v letných mesiacoch zrušená, od septembra bude opäť premávať," priblížila Staneková.

Ku konzultácii s komisiou dopravy o zmenách v rámci letného režimu, ktorú má DPB podloženú relevantnými prieskumami vyťaženosti spojov, Staneková povedala, že táto nevyplýva zo žiadnych záväzkov. V tomto kontexte zmeny a obmedzenia konkrétnych liniek DPB nikdy nekomunikoval s bratislavskou mestskou dopravnou komisiou.

Generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi 28. júla povedal, že podnik bude rokovať s mestom o znížení počtu odjazdených kilometrov od septembra do konca roka 2011. Pre dopravcu by to bola úspora a percento zníženia by bolo malé. Podľa neho je aj mesto Bratislava v zložitej situácii. Cieľom nového manažmentu spoločnosti je, ak dopadnú dobre rokovania s mestom, že sa v roku 2012 pokúsi dosiahnuť vyrovnaný hospodársky výsledok. Z výsledkov vykonaného komplexného auditu vyplýva, že treba prijať redukčné opatrenia.

Plánovaná strata na rok 2011 predstavovala 11,5 milióna eur s predpokladom jej zvýšenia na 12 miliónov eur. V rámci zníženia straty sa počíta aj s navýšením výnosov zo zvýšenia cestovného, ktoré platí od 1. augusta 2011. Tento výnos je do konca roka 2011 približne 2,3 milióna eur, celoročný efekt by mal v roku 2012 dosiahnuť 7,3 milióna eur. DPB má úvery vo výške približne 42 miliónov eur. Ďalším vážnym problémom sú neuhradené záväzky spoločnosti vo výške 15,3 milióna eur.

(TASR)

Páčil sa vám článok?