DPB bude rokovať o počte odjazdených kilometrov

28.7.2011
0
Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik Bratislava (DPB), a.s. bude rokovať s hlavným mestom Bratislava o znížení počtu odjazdených kilometrov od septembra do konca roka 2011. Na tlačovej besede to dnes povedal jeho nový generálny riaditeľ Ľubomír Belfi s tým, že pre podnik by to bola úspora a percento zníženia by bolo malé.

"Mesto je tiež v zložitej situácii, podľa ich vyjadrení až veľmi zložitej a nemajú zdroje," dodal Belfi. Cieľom nového manažmentu spoločnosti je, ak dopadnú dobre rokovania s mestom, že sa v roku 2012 pokúsi dosiahnuť vyrovnaný hospodársky výsledok. Manažment nastúpil 1. júla. Z výsledkov vykonaného komplexného auditu vyplýva, že treba prijať redukčné opatrenia.

DPB, a.s. rokuje o úvere napríklad s ČSOB, VÚB, povedal Belfi na otázku TASR, s akými bankami rokujú. Podstatné pre neho je, či sa dohodnú. "Určite to nie je otázka niekoľkých desiatok miliónov eur, to je otázka miliónov eur," priblížil. Konštatoval, že situácia je komplikovaná, rieši sa za pochodu. O mimoriadnom valnom zhromaždení neuvažujeme, povedal Belfi a poukázal na to, že bude záležať, ako sa vyvinie situácia mesta Bratislava.

Plánovaná strata na rok 2011 predstavovala 11,5 milióna eur s predpokladom jej zvýšenia na 12 miliónov eur. V rámci zníženia straty sa počíta aj s navýšením výnosov zo zvýšenia cestovného, ktoré bude platiť od 1. augusta 2011. Tento výnos je do konca roka 2011 približne 2,3 milióna eur, celoročný efekt by mal byť v roku 2012 7,3 milióna eur. DPB, a.s. má úvery vo výške približne 42 miliónov eur. Ďalším vážnym problémom sú neuhradené záväzky spoločnosti vo výške 15,3 milióna eur.

DPB, a.s. ďalej informoval, že dostane od mesta o tri milióny eur menej, ako žiadal. Z priznanej kapitálovej dotácie mesta 8,4 milióna eur bola k dnešnému dňu uhradená suma 5,1 milióna eur. Vzhľadom na nepriaznivú finančnú situáciu mesta je možný predpoklad ďalšieho znižovania platieb, informoval DPB, a.s. Mestský dopravca plánuje od 1. septembra 2011 znížiť počet zamestnancov o 265, tieto opatrenia sa však nedotknú vodičov. Ku koncu júna tam pracovalo 3238 zamestnancov.  

(TASR)

Páčil sa vám článok?