Autobusová linka má ísť aj cez Polianky

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Premávku mestskej hromadnej dopravy na Poliankach v Dúbravke plánuje magistrát obnoviť po dokončení výstavby diaľnice D2 Lamačská cesta - Staré Grunty. Po dostavbe tunela Sitiny by tadiaľto mala premávať linka číslo 34.

Mestská hromadná doprava bola z ulice Polianky v smere z Dúbravky presmerovaná po uzatvorení výjazdu na Lamačskú cestu ešte 5. septembra minulého roku. Neskôr bol zrušený aj vjazd opačným smerom a sprístupnený nový napájač ponad diaľnicu na Harmincovu ulicu.

Keďže v lokalite Polianky sú rôzne prevádzky a predajne, ale napríklad aj veterinárna poliklinika, obyvateľov Dúbravky zaujímalo, ako sa do týchto končín dopravia. V súčasnosti majú totiž autobusy zastávku v oboch smeroch len v okolí križovatky Harmincova - Húščavova. Zástupcovia magistrátu nás informovali, že ulica Polianky nebude slepá, ale prepoja ju s Lamačskou cestou. Prepojenie povedie cez podjazd popod mostný objekt diaľnice a ďalej cez starú Dúbravskú cestu až po križovatku s Cestou na Červený most. Do stavby diaľnice bola však zahrnutá rekonštrukcia len asi jednej tretiny starej Dúbravskej cesty, a preto bude kvôli normálnemu prevádzkovaniu autobusovej linky nevyhnutná oprava a rozšírenie časti komunikácie popri areáli Slovenskej akadémie vied až ku križovatke s Lamačskou cestou. Náklady na opravu pôjdu z rozpočtu mesta.

Rekonštrukciu má zabezpečiť oddelenie cestného hospodárstva magistrátu a rozšírenie pripojenia na Lamačskú cestu pripravuje Generálny investor Bratislavy. Ukončenie opravy a rekonštrukcie by sa malo zhodovať s termínom ukončenia výstavby úseku diaľnice Lamačská - Staré grunty. Kolaudácia napojenej cesty Polianky na starú Dúbravskú cestu by mala byť 15. mája 2007. Po tomto termíne by mali autobusy mestskej hromadnej dopravy číslo 34 a 83 jazdiť tak, že v oblasti oproti Tescu Lamač bude linka číslo 34 smerovaná cez starú Dúbravskú cestu a Polianky a linka číslo 83 cez mostný objekt Harmincova a novú obojsmernú Lamačskú cestu. Mestská doprava pri hypermarkete Tesco - Lamač bude zabezpečená linkami prechádzajúcimi cez Dúbravku (č. 20 a 22) a bude možná len prejazdom cez mostný objekt Harmincova a cez svetelnú križovatku so zachádzkou priamo k hypermarketu.

Nedávnym otvorením novej mostnej estakády sa sprístupnila cesta do Dúbravky v oboch smeroch. Na asi 800-metrovom úseku bola vylúčená doprava z diaľnice D2 a presmerovaná na novú obchádzkovú trasu. Úsek pôvodnej diaľnice musí byť voľný kvôli tomu, aby mohli stavbári túto vetvu napojiť na tunel. Nová komunikácia je predĺžením Lamačskej cesty a začína sa hneď za čerpacou stanicou OMV pri obchodnom dome Tesco, pričom sa rozdvojuje. Ľavá, mierne stúpajúca trasa smeruje do Dúbravky a Lamača a na zatiaľ neotvorený smer Rázsochy. Pravá trasa sa napája na diaľnicu.

Páčil sa vám článok?