Chodník na Pribinovej, ktorý nikam nevedie, už vlastne nie je pre chodcov

4.6.2011
0
Chodník na pribinovej, ktorý nikam nevedie, už vlastne nie je pre chodcov - Chodnik1
Páčil sa vám článok?

Medzi objektom ministerstva vnútra na Pribinovej ulici a komplexom Eurovea nedávno zrušili úzky chodník, ktorý chodci čiastočne využívali na cestu do obchodného centra. Čiastočne preto, lebo chodník sa postupne zužoval, až sa pred komplexom Eurovea úplne stratil. Peších teraz už od začiatku presmerovali na druhú stranu ulice.

Chodci, idúci po riadnom chodníku, sa tak zrazu ocitnú pred značkami, ktoré im zakazujú vojsť a pokračovať tam, kadiaľ mesiace chodili, a prikazujú im prejsť na druhú stranu ulice. Nečudo, že väčšina chodcov nový stav ignoruje a ďalej chodí po chodníku a neskôr aj po ceste.

U správcu komunikácie, ktorým je mesto, ale aj u polície, sme sa informovali, či je značka zakazujúca vstup chodcom na chodník v poriadku. Mesto na našu otázku nereagovalo, krajská polícia zase pred časom poslala stanovisko, v ktorom tvrdí, že ide o nesprávne umiestnenie dopravnej značky správcom komunikácie. „Značka mala byť umiestnená v mieste ukončenia chodníka smerom k Eurovei, t. j. v mieste vyústenia parkoviska ministerstva na cestu. Značka má zakazovať vstup chodcom na vozovku. Chybu sme minulý týždeň oznámili správcovi komunikácie," uviedla polícia.

Predseda Komisie dopravy a informačných systémov mesta Jozef Uhler tvrdí, že mestská komisia dopravy sa problematikou zaoberala a podala podnet na Krajský dopravný inšpektorát na prešetrenie dopravnej situácie pred budovou ministerstva. Ako dodal, v tomto prípade ide o ukážkový príklad, ako individuálna automobilová doprava vytláča chodcov z ulíc. Jedným z riešení by mohlo byť rozšírenie úzkeho chodníka o drevenú časť v pravom jazdnom pruhu pozdĺž parkoviska. Pre autá smerujúce do Eurovey od Šafárikovho námestia by zostal jeden jazdný pruh. Ďalšou možnosťou môže byť rozšírenie chodníka na úkor časti pozemku, kde parkujú ministerské autá...

Robert Lattacher
FOTO - autor

Páčil sa vám článok?