Stavba napájača na Dúbravku je stále otázna

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Osud priameho napojenia diaľnice D2 na Saratovskú ulicu v Dúbravke je stále neistý. Hlavné mesto ho síce plánuje vybudovať, no zatiaľ nemá peniaze. Zámer stojí aj kvôli nevyrovnaným pozemkom, cez ktoré má napájač viesť.

Potreba spojenia diaľnice D2 so sídliskami Dúbravka a Karlova Ves sa znásobila najmä po zrušení možnosti priameho odbočenia do Dúbravky pre vodičov idúcich po diaľnici v smere zo Záhoria. Zánik súvisí s výstavbou tunela Sitiny na úseku Lamačská cesta - Staré grunty.

Podľa slov vedúceho oddelenia dopravného plánovania magistrátu Vladimíra Mikuša bolo prepojenie diaľnice so Saratovskou ulicou súčasťou pôvodného projektu výstavby úseku diaľnice D2, no neskôr sa od tohto plánu upustilo. Mesto vypracovalo podľa Mikuša nové technické riešenie zámeru, no Národná diaľničná spoločnosť (NDS) napriek tomu písomne nereagovala.

Podľa hovorcu NDS Marcela Jánošíka v prípade diaľničného napájača ide o vyvolanú investíciu. Dodal, že prípojka sa už netýka diaľnice a NDS nemá záujem byť investorom tejto stavby. Mesto je teda v plánoch na túto výstavbu zatiaľ osamotené, no napriek tomu by ju chcelo zrealizovať. Generálny investor Bratislavy v spolupráci so Slovenskou správou ciest pripravovali predĺženie komunikácie Saratovská mimoúrovňovým premostením nad železničnou traťou Bratislava - Brno s napojením na štátnu cestu II/505 Lamač - Devínska Nová Ves ešte v roku 2004.

Vodičom, ktorí prichádzajú z diaľnice a chcú sa napojiť do Dúbravky alebo Karlovej Vsi, môžu zatiaľ využiť úsek spomínanej cesty II/ 505, ktorá spája Lamač a Devínsku Novú Ves. Po zídení z diaľnice v smere na Devínsku Novú Ves sa dá prejsť cez úzky a zanedbaný železničný viadukt okolo Technického skla a ďalšou možnosťou je ísť cez Lamač.

Treťou možnosťou je vjazd do Dúbravky z diaľnice prostredníctvom diaľničného nadjazdu Rázsochy, ktorý sa napája na Harmincovu ulicu. V ľavom odbočovacom pruhu sa však už v súčasnosti vytvárajú zápchy, pretože okrem áut, ktoré odbočujú do Dúbravky, vchádzajú sem autá aj kvôli čerpaniu pohonných hmôt, nákupom v hypermarkete. Uvažovaný diaľničný napájač by v predstihu odbremenil križovatku na Poliankach od vodičov cestujúcich do Dúbravky či Karlovej Vsi. Rovnako by mohol uvoľniť dopravu na Lamačskej ceste a v okolí Patrónky. Zvýšeniu priepustnosti križovatiek výrazne pomôže otvorenie tunela Sitiny, ktoré je naplánované na polovicu budúceho roku. Podľa neoficiálnych informácií sa možno podarí odovzdať nový diaľničný úsek D2 Lamačská cesta - Staré Grunty o niekoľko mesiacov skôr.

Páčil sa vám článok?