Možno až policajné vyšetrovanie pomôže určiť, kto je zodpovedný za zastávky MHD

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Vlečúcim sa problémom v meste je otázka, kto je zodpovedný za poriadok a bezpečnosť na zastávkach hromadnej dopravy, pričom čím ďalej, tým viac ide o bezpečnosť a zdravie ľudí, ktorí sa tam pohybujú.

Evidentným príkladom je prípad nášho čitateľa Jozefa Tonhausera, ktorý sa ešte v júni zranil na zastávke električiek smerom do Ružinova na Trnavskom mýte. Vtedy sa pri nástupe do električky potkol na nerovnom nástupišti.

Pri páde si rozsekol o stĺp prístreška čelo, rozbil chrup, poškodil väzivá v kolene, narazil rebrá a poškodil krčnú chrbticu. Podľa priebehu úrazu možno hovoriť o šťastí, že vôbec prežil, dodnes maróduje kvôli poškodeniu chrbtice. J. Tonhauser má odložené všetky listy, ktoré v súvislosti s nehodou poslal i dostal. Z tých, ktoré dostal, vidno, že si dopravný podnik a magistrát správu zastávok a teda i zodpovednosť za ne prehadzujú ako horúci zemiak.

V liste Bronislava Weigla z Dopravného podniku Bratislava sa píše, že vykonali vyšetrovanie, podľa ktorého nástupištia nie sú v správe Dopravného podniku Bratislava, a preto: „...z uvedeného dôvodu nemôžeme danú udalosť doriešiť.“

„Stále sme v spore s dopravným podnikom o tom, kto sa má starať o zastávky,“ uvádza pracovník odboru cestného hospodárstva magistrátu Ladislav Žalkovič. Reaguje tak na snahu J. Tonhausera dohodnúť sa bez súdu so zodpovednou organizáciou o kompenzácii škôd, ktoré mu vznikli dlhodobou práceneschopnosťou i nákladmi na liečenie. K snahe J. Tonhausera dohodnúť sa o kompenzácii L. Žalkovič dodáva: „Musí byť súd v tejto veci a potom sa to vyplatí...“. Neuvádza však, či z prostriedkov mesta alebo dopravného podniku. Konštatuje tiež, že môže byť dôležité, či pán Tonhauser spadol pod prístreškom či mimo neho. Zaujímavé pri absencii kompetentnej organizácie však je, že niekoľko dní po úraze J. Tonhausera ktosi obrovskú a nebezpečnú bublinu v asfalte (na fotografii) odstránil.

Poškodený zatiaľ čaká na odpovede z magistrátu, od primátora i z dopravného podniku. „Podám trestné oznámenie na neznámeho páchateľa zo zanedbania povinnej starostlivosti. Polícia pri vyšetrovaní azda konečne zistí, kto je zodpovedným správcom zastávok verejnej dopravy,“ konštatuje Jozef Tonhauser.

Páčil sa vám článok?