Bratislavský samosprávny kraj neprispeje na opravu a rozšírenie Račianskej ulice

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Bratislavský samosprávny kraj finančne nepodporí rekonštrukciu Račianskej ulice. Poslanci minulý týždeň neodhlasovali sumu vo výške 41 miliónov korún, ktorú žiadal primátor Andrej Ďurkovský ako príspevok od samosprávneho kraja.

Primátor sa začiatkom júla obrátil na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Vladimíra Bajana, aby prispel na opravu a rozšírenie časti Račianskej ulice vzhľadom na hustotu premávky a potrebu zvýšenia priepustnosti tejto frekventovanej ulice. Rozšírenie by sa týkalo úseku v smere od Gaštanového hájika po Pioniersku ulicu. Celkové investície na zvýšenie priepustnosti Račianskej ulice sú vo výške viac ako 83 miliónov korún a mesto už v predchádzajúcich dvoch rokoch investovalo do jej úprav viac ako 24 miliónov korún. Príspevok BSK mal byť vo výške 41 miliónov korún a mesto by uhradilo zvyšných 18 miliónov. Poslanci Bratislavského samosprávneho kraja však hlasovaním rozhodli, že na rekonštrukciu Račianskej ulice samosprávny kraj neprispeje. Zo 42 prítomných poslancov BSK hlasovalo za poskytnutie finančného príspevku mestu iba 8, siedmi boli proti a zvyšných 21 sa zdržalo hlasovania.

Proti boli aj dvaja z piatich poslancov zvolených vo volebnom obvode Bratislava 3, v ktorom je Račianska ulica - Dušan Galis (SMER-SD) a Veronika Točková (KNP). Návrh nepodporili ani Milada Dobrotková (SDKÚ-DS) a Tomáš Korček (SDKÚ-DS), ktorí sa hlasovania zdržali. Jediný Peter Flaškár (SMK) z pätice poslancov z volebného obvodu Bratislava 3 hlasoval za návrh.

Proti boli aj ďalší bratislavskí poslanci - Dušan Fígeľ (SDKÚ-DS) a Ivana Kniežová (KNP), návrh nepodporilo spolu 22 poslancov z 30 prítomných poslancov zvolených v Bratislave. Namieste je otázka, čí záujem títo poslanci, ktorí dostali mandát od Bratislavčanov, vlastne v krajskom parlamente zastupujú. rekonštrukcia Račianskej ulice je totiž najmä v záujme Bratislavčanov, ale aj obyvateľov Svätého Jura, Pezinka a Modry. Podľa všetkého ide zo strany krajských poslancov o odvetu za návrh bratislavského primátora, aby sa Bratislava stala samostatným vyšším územným celkom. A možno to bude paradoxne ďalší argument pre povýšenie Bratislavy na krajskú úroveň.

Podľa hovorkyne magistrátu Evy Chudinovej si mesto bude musieť poradiť samo a nájsť potrebné peniaze vo vlastnom rozpočte. Podľa nej je Bratislava takisto súčasťou Bratislavského samosprávneho kraja ako iná obec či mestská časť a Račianska ulica je rovnako dôležitá pre obyvateľov Bratislavy, ako aj celého kraja. Jej oprava by mala byť dôležitá pre všetkých, povedala E. Chudinová. Dodala, že snahy, aby sa Bratislava stala samostatným vyšším územným celkom, sa tak ukázali ako opodstatnené.

Ďalšie náklady na opravu ulice a jej rozšírenie sú potrebné aj kvôli zvyšujúcemu sa počtu automobilov jazdiacich po Bratislave. Bratislavský samosprávny kraj je od 1. januára 2005 výbercom daní z motorových vozidiel, ktoré sa používajú na podnikanie alebo v súvislosti s podnikaním.

~ ~ ~

Keďže viacerí z krajských poslancov sa pravdepodobne budú uchádzať o priazeň bratislavských voličov aj v decembrových komunálnych voľbách, stojí za to pripomenúť si, ako hlasovali o návrhu na príspevok na rekonštrukciu Račianskej ulice.

ZA: M. Čarnogurská (KDH), P. Čiernik (KDH), P. Flaškár (SMK), B. Hollý (KDH), K. Pastor (KDH), F. Šebej (OKS), P. Šramko (KDH), P. Tatár (OKS)

PROTI: D. Fígeľ (SDKÚ-DS), Dušan Galis (SMER-SD), Ivana Kniežová (KNP), Veronika Točková (KNP)

ZDRŽALI SA: V. Čerňanská (SDKÚ-DS), M. Dobrotková (SDKÚ-DS), M. Encinger (SDKÚ-DS), M. Flašíková-Beňová (SMER-SD), M. Ftáčnik (SMER-SD), I. Hanulíková (SMER-SD), J. Hrabina (SDKÚ-DS), D. Hruška (SDKÚ-DS), T. Korček (SDKÚ-DS), M. Kuruc (SDKÚ-DS), O. Nevický (SDKÚ-DS), A. Rozin (SMER-SD), O. Wursterová (SMK), B. Záhradník (SDKÚ-DS)

NEHLASOVALI: A. Petrek (SDKÚ-DS), J. Plechlo (KNP), Ľ. Farkašovská (SMER-SD), V. Mikuš (SDKÚ-DS)

Páčil sa vám článok?