V Bratislave je v porovnaní s rokom 1990 viac ako dvojnásobok osobných vozidiel

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Jedným zo strategických cieľov vedenia mesta je, aby obyvatelia obmedzili jazdy do centra a pri cestovaní do práce čo najviac využívali namiesto áut mestskú hromadnú dopravu.

Dôvod je jasný - po roku 1989 sa zvýšila intenzita dopravy, zmiernili sa rozdiely v jej intenzite v priebehu dňa. V súčasnosti je v Bratislave evidovaných vyše 200-tisíc osobných motorových vozidiel. Od roku 1990 vzrástol stupeň automobilizácie v Bratislave viac ako dvojnásobne a dnes pripadá na každých 2,1 obyvateľa jedno osobné vozidlo. Ešte vyšším tempom rastie využívanie vozidiel, teda priemerný výkon na jedno vozidlo.

Vozidlá mestskej hromadnej dopravy v roku 1990 najazdili 56 miliónov kilometrov, v súčasnosti je to iba 42 miliónov, čo predstavuje pokles o celú jednu štvrtinu. Podiel mestskej hromadnej dopravy na celkovej preprave sa znížil zo 75 percent v roku 1990 na 59 percent v prospech individuálnej automobilovej dopravy. To všetko sa prejavuje na komunikačnej sieti v podobe jej narastajúceho zaťaženia. Napríklad na Prístavnom moste v roku 1990 prechádzalo denne 25 600 vozidiel, v roku 2004 už vyše 120-tisíc vozidiel, teda takmer päťnásobok. Pre Bratislavu sú navyše charakteristické vysoké objemy ciest smerujúcich z priľahlého regiónu. Posledné prieskumy naznačujú, že do Bratislavy prichádza denne asi 120-tisíc osôb, z toho asi 55 percent individuálnou automobilovou dopravou, čo do značnej miery zaťažuje hlavné mestské radiály.

Mesto sa usiluje znížiť počet jázd do centra rôznymi spôsobmi. Jedným z nich sú zmeny organizácie dopravy, z ktorých najvýraznejšou bolo znemožnenie prejazdu Námestím SNP. Ďalším je snaha primať najmä návštevníkov mesta, aby nešli do centra, ale odstavili svoje autá na záchytných parkoviskách na okraji mesta. Návštevníci mesta ušetria peniaze za parkovanie, pretože tu majú možnosť parkovať bezplatne, neriskujú odtiahnutie vozidla, majú možnosť nakúpiť si a využiť stravovacie a iné služby. Na tieto účely by mali slúžiť parkoviská pri nákupných centrách Avion (s kapacitou 2700 státí), Aupark (2500 státí) a pri hypermarkete Tesco - Lamač (800 státí).

Páčil sa vám článok?