Najjednoduchšie riešenie nebýva vždy najlepšie

7.4.2011
0
Páčil sa vám článok?

Nemám nič proti skupinovým záujmom, ak rešpektujú aj základné ľudské práva jednotlivca akceptované v kultúrnych a demokratických krajinách. A preto, ak sa Dopravný podnik Bratislava musel počas nedávneho bratislavského maratónu podriadiť dopravným obmedzeniam vyplývajúcim z tohto podujatia, tak ich mal realizovať voči nie trojdňovým, ale najmä celoročným zákazníkom a užívateľom tak, aby ich čo najmenej obmedzovali.

Asi najjednoduchším počinom v tomto smere podľa manažmentu MHD je na dotknutých zástavkách vylepiť plagáty s oznamom o neobsluhovaní predmetnej zastávky MHD. Ak by uvedené opatrenie vymysleli skutoční odborníci, ktorí bežne používajú MHD, nemali by problém domyslieť si, že pre užívateľa MHD je užitočné zistiť nielen fakt o neobsluhovaní, ale dostať aj informáciu, ktorá najbližšia zástavka je už obsluhovaná, čo by nemal byť problém dopísať ručne na univerzálne tlačivo o dočasnom obmedzení služieb MHD.

Príklad z 27. marca 2011. Ak sa Petržalčan chce čo najrýchlejšie dostať do centra mesta pomocou ekologickej a ekonomickej MHD, tak použije autobusovú linku č. 95. Podobne aj naspäť. A tak som to urobil aj v tento deň o približne 7.30 h. Bez problémov som bol dopravený na Šafárikovo námestie (preto som cestoval tak zavčasu, lebo som vedel, že každoročné trápenie Petržalčanov ma neminie). Naspäť som sa vracal o približne 9.00 h. Po príchode na zástavku Šafárikovo námestie som z už uvedeného plagátika zistil, že zástavka nie je obsluhovaná od 9. do 15. h. Logicky som sa peši pobral po zástavkách linky č. 95 v nádeji, že sa dostanem na zástavku, ktorá už bude obsluhovaná. Takže na zástavke Malá scéna, ako aj na zastávke Landererova som našiel opäť predmetné tlačivo. Keďže som na tejto ulici videl premávať autobusy č. 95 v smere zástavka Wüstenrot, domnieval som sa, že bude obsluhovaná zástavka Most Apollo. Žiaľ, aj na tejto zástavke visel rovnaký oznam.

V stresovej situácii som už nedokázal racionálne reagovať tak, aby som išiel na rovnakú zástavku, ale v opačnom smere, a tak obrazne „škriabaním sa pravou rukou za ľavým uchom" som zistil, akú trasu ma linka č. 95 v smere do Petržalky. Takže takmer 70-ročný s bolesťami chrbtice som bol nútený prejsť celý most Apollo, dunajskú hrádzu v smere na Viedenskú cestu a potom smerom na zástavku k TPD.

Keby manažéri DPB dali na uvedených zástavkách na plagátik napísať: Najbližšia obsluhovaná zástavka linky č. 95 je napr. Wüstenrot, tak by som mal dôvod veriť, že DPB má skutočne záujem o svojho užívateľa a jeho potreby. Na zástavke Šafárikovo námestie mohli napísať ešte aj oznam: Kto sa na to cíti a chce takýmto spôsobom podporiť Bratislavský maratón, môže podniknúť pešiu túru do Petržalky cez Starý most. Pri pohľade z tejto zastávky na križovatku pred Starým mostom bolo totiž vidieť také záľahy zelenobielych mužíčkov, že som nadobudol presvedčenie, že aj tento most je pre chodcov uzavretý.

Peter Honíšek, Petržalka
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?