Ceny cestovných lístkov sa pravdepodone zvýšia

15.3.2011
0
Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik Bratislava by mohol zvýšené náklady na mestskú hromadnú dopravu riešiť aj škrtaním niektorých liniek či predlžovaním grafikonov. Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii generálny riaditeľ Dopravného podniku Pavol Derkay v súvislosti s plánovaným zvyšovaním cestovného.

Diskusia o úprave ceny cestovných lístkov medzi mestom a podnikom stále prebieha. Derkay si myslí, že dôvody na zvýšenie cestovného sú oprávnené. "Nemyslím si, že to bude pozitívne vnímané cestujúcou verejnosťou, ale jednoducho budú sa musieť riešiť náklady Dopravného podniku," uviedol Derkay.

Poslednýkrát boli ceny MHD upravované v apríli 2004. Základnými parametrami, ktoré ovplyvňujú náklady Dopravného podniku, sú podľa Derkaya napríklad zvýšenie DPH o jedno percento, zvýšenie ceny nafty, zmena odvodového zaťaženia či zmena výšky cestnej dane. "Toto všetko má v roku 2011 vplyv na náklady Dopravného podniku, preto sme dali návrh na úpravu cestovného," uviedol Derkay. Výpadok peňazí pre Dopravný podnik predstavuje aj Bratislavská mestská karta. Tá umožňuje desaťpercentnú zľavu pri zakúpení predplatného cestovného lístka. Pre Dopravný podnik to znamená stratu 700- až 750-tisíc eur za rok 2011. "Sledujeme ten vývoj a podľa toho, aký bude, budeme aj komunikovať s mestom," uviedol Derkay.

Podľa Derkaya bolo snahou Dopravného podniku zvyšovať dopravnú obslužiteľnosť jednotlivých mestských častí či už nových alebo tých, kde už MHD jazdila, a snažiť sa dostať z mesta preč individuálnu dopravu. "Od roku 2004 do roku 2011 nám narástli tie úseky asi o štyri milióny eur. To sú čísla, ktoré majú skutočne veľký dopad na náklady Dopravného podniku," uviedol Derkay. Počas posledných troch rokov došlo aj k nákupu nových autobusov. Zo 450 vozidiel je 250 nových, čím klesol aj vekový priemer v segmente autobusov.

V minulosti bola podľa Derkaya komunikácia s mestom taká, že sa po obnove vozového parku a zlepšení možností cestovania pristúpilo k úprave cestovného. "Preto prišiel ten náš návrh na úpravu," uviedol Derkay. Za výkon vo verejnom záujme má Dopravný podnik podľa pripravovaného rozpočtu v roku 2011 dostať 51 mil. eur, pričom v roku 2010 to bolo 54 mil. eur. Dopravný podnik čaká na schválenie rozpočtu, ktorý by mal byť predložený v mestskom zastupiteľstve 31. marca, k zásadným opatreniam bude pristupovať až potom.

Dopravný podnik sa so žiadosťou na zvýšenie cestovného obrátil na vedenie mesta. Dopravná komisia magistrátu hlavného mesta však vyslovila pochybnosti o tom, či boli v Dopravnom podniku Bratislava vykonané všetky úsporné opatrenia. "Plány na úpravy vnútornej nákladovosti samozrejme máme," uviedol Derkay. Podľa neho však interné rezervy v podniku nepokryjú rozdiel v miliónoch eur.

(sita)

Páčil sa vám článok?