K Nosnému dopravnému systému 31 pripomienok

8.3.2011
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský magistrát zaznamenal od spustenia verejnej diskusie k návrhu Nosného dopravného systému 31 pripomienok a návrhov. Podľa hovorcu primátora Ľubomíra Andrassyho sa najviac diskutujúcich pozitívne vyjadrilo k vedeniu koľajovej dopravy do najväčšej bratislavskej mestskej časti Petržalky.

Proti takémuto riešeniu sú traja diskutujúci a jeden navrhuje použiť výlučne trolejbusovú dopravu. Komplexný materiál, o ktorom budú rozhodovať mestskí poslanci, je zverejnený na www.bratislava.sk. Pripomienky a názory k navrhovanému projektu je možné posielať na adresu hdi@bratislava.sk do 15. marca.

Druhé kolo verejnej diskusie za účasti odborníkov, dopravných inžinierov, projektantov, ale aj laickej verejnosti, bude 16. marca od 17:00 v Kongresovom centre Technopolu na Kutlíkovej.

Vedenie magistrátu ma záujem spustiť v tomto volebnom období projekt, ktorý prepojí bratislavskú Petržalku s ostatnými mestskými časťami koľajovou dopravou. V prvej etape pôjde o štandardnú električkovú trať, ktorú bude možné v budúcnosti využiť na osobnú železničnú dopravu a mestské vlaky, ktoré budú súčasťou integrovanej verejnej dopravy v rámci kraja a širšieho regiónu.

Bratislavčania sa v diskusii vyjadrujú aj k využitiu Starého mosta. Ten by mal byť podľa nich využitý pre verejnú hromadnú dopravu, nielen električkovú, ale aj autobusovú, a taktiež pre cyklistov.

Stále otvorenou otázkou je vedenie trasy, pričom v diskusiách je podporený podpovrchový variant a v prípade jeho povrchového riešenia je nevyhnutné modelovať mimoúrovňové križovatky. Zástupcovia mesta v týchto dňoch rokujú s rezortom dopravy o možnosti využitia európskych financií na projekt Nosného dopravného systému, ktorý je z hľadiska ďalšieho rozvoja Bratislavy strategický.

(sita)

Páčil sa vám článok?