Dopravné obmedzenia potrvajú až do otvorenia tunela

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Dopravné obmedzenia, ktoré súvisia so zápchami v Karlovej Vsi a platia od 11. septembra, budú trvať až do otvorenia tunela Sitiny. Rozhodol o tom magistrát na základe štvordňového pozorovania situácie v okolí Riviéry.

Magistrát spolu s mestskou časťou Karlova Ves a dopravným inšpektorátom prijali zmeny v organizácii dopravy po tom, ako sa začiatkom septembra v okolí Riviéry začali vytvárať v rannej špičke rozsiahle zápchy. Dlhé rady áut sa v Karlovej Vsi často ťahali už od Námestia svätého Františka a komplikovali výjazd z Molecovej ulice, ktorá je hlavnou vstupnou a výstupnou komunikáciou sídliska Dlhé diely.

Bratislavská samospráva po štyroch dňoch novej organizácie dopravy konštatovala, že opatrenia, ktoré prijala, sú účinné. Vzhľadom na to, že intenzita dopravy v tejto lokalite výrazne prevyšuje kapacitu Botanickej ulice, bude nový režim dopravy platiť až do spojazdnenia tunela Sitiny. Obmedzenia, ktoré sa týkajú zrušeného ľavého odbočovania v smere od Mlynskej doliny na čerpaciu stanicu a výjazdu z čerpacej stanice OMV vľavo, minimalizovali časové straty kritického priameho smeru do centra. Vypnutie svetelnej signalizácie v rannej dopravnej špičke v čase od 7. do 9. hodiny, pri riadení priechodu pre chodcov políciou, tieto straty takmer odstránilo. Opatreniami na Botanickej v smere do centra sa dosiahla maximálna priepustnosť, aká je vôbec možná na dvoch jazdných pruhoch, teda asi 3600 vozidiel za hodinu. Navyše, signalizácia na tejto križovatke bude vypnutá už od 6.30 a riadená policajtom, aby sa dosiahla maximálna priepustnosťuž od rána.

Od zrušenia možnosti odbočiť vľavo z Karloveskej ulice k čerpacej stanici Shell, sa podstatne zlepšila jazda električiek v celom dopravnom uzle Molecova - Karloveská - Devínska cesta. Električky po rozsvietení zelenej pred križovatkou s Molecovou ulicou v smere do centra, majú takmer 1 minútu na dojazd na zastávku, nástup cestujúcich a opustenie zastávky so zabezpečeným prejazdom cez križovatku s Devínskou cestou. Umožnenie odbočenia z Molecovej ulice vpravo v dvoch pruhoch zvýšilo priepustnosť tohto smeru z pôvodných približne 550 vozidiel za hodinu na 850 vozidiel za hodinu.

Nové signálne plány riadiace obe križovatky na Karloveskej ulici s Molecovou ulicou aj Devínskou cestou majú od 11. septembra dĺžku 110 sekúnd. Dĺžku svietenia červenej a zelenej na semaforoch budú ďalej upravovať tak, aby zabezpečili najplynulejší prejazd čo najväčšieho počtu vozidiel. Doladenie signálnych plánov umožní zabezpečiť dynamické riadenie oboch križovatiek.

Páčil sa vám článok?