Do centra Bratislavy je často lepšie cestovať MHD

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Každodenné dopravné zápchy sú spôsobené aj tým, že mnohí ľudia preferujú pri cestovaní do práce vlastné auto, hoci minimálne z niektorých častí mesta a smerov by sa do cieľa dostali rýchlejšie mestskou hromadnou dopravou.

Napriek tomu, že vozový park mestskej hromadnej dopravy, ako aj súčasné prepravné kapacity sú na hranici maxima a výhrady možno mať aj ku kultúre cestovania, môže byť cestovanie mestskou hromadnou dopravou pre mnohých ľudí vhodnejšie ako cestovanie vlastným autom. „Mnohí občania, ktorí v posledných piatich až siedmich rokoch prešli z mestskej hromadnej dopravy na cestovanie individuálnou hromadnou dopravou, zrejme ani netušia, že MHD je v Bratislave na viacerých smeroch a časoch špičky podstatne rýchlejšia ako ich vlastné auto,“ povedal nám vedúci magistrátneho oddelenia komunikácie a marketingu Milan Vajda. „Napriek celosvetovému rastu cien pohonných hmôt a iných energií mesto naposledy upravovalo cenu cestovného v bratislavskej MHD pred vyše tromi rokmi, čím jednoznačne dáva najavo, že ju považuje za kľúčovú pri distribúcii prepravných výkonov.“

Pre Bratislavčanov i návštevníkov nášho hlavného mesta bude iste zaujímavé vedieť, aká je reálna dĺžka cestovania do centra mestskou hromadnou dopravou v rannej špičke medzi 7.30 a 8.00 h. Z lokality Pri kríži v Dúbravke sa k Novému mostu možno dostať za 26 minút. Z konečnej zastávky električiek na Astronomickej ulici v Ružinove sa na Trnavské mýto možno dostať za 11 minút, z Rače - Komisárok sa na Račianske mýto možno električkou dostať za 20 minút, cesta električkou zo Zlatých pieskov na Trnavské mýto trvá 14 minút. Z Čiližskej ulice sa možno trolejbusom odviezť na Autobusovú stanicu Mlynské nivy za 23 minút, cesta autobusom z Lamača na Predstaničné námestie trvá 19 minút. Rovnako dlho trvá cesta autobusom z Devínskej Novej Vsi na Predstaničné námestie. Z Vyšehradskej ulice sa možno dostať na Šafárikovo námestie za 16 minút. V priemere je čas cestovania z okraja mesta po hranicu jeho centra 18,5 minúty. Na porovnanie: cestovanie autom napríklad z Dúbravky k Novému mostu dnes v špičke trvá kvôli kapacitným problémom v Karlovej Vsi asi 40 minút.

Bratislavský magistrát na to poukazuje v súvislosti s tým, že v piatok 22. septembra sa takmer 1000 európskych miest zapája do kampane Dnes do mesta bez môjho auta, ktoré je súčasťou Európskeho týždňa mobility.

Páčil sa vám článok?