Ďalšie kamery do MHD nedajú, nie sú peniaze

19.1.2011
0
Páčil sa vám článok?

Pre nedostatok peňazí bol projekt kamerového systému na linkách bratislavskej MHD dočasne zastavený. Cieľom projektu, ktorého pilotný program odštartoval dopravný podnik v apríli 2009, bolo zvýšiť bezpečnosť cestujúcich.

Inštalácia kamier do vozidiel mala dopravcovi pomáhať aj pri predchádzaní vandalizmu či vyšetrovaní dopravných nehôd, ktorých účastníkom boli vozidlá dopravného podniku.

Podľa informácií z DPB, a.s., v súvislosti s bezpečnosťou cestovania vo vozidlách mestskej hromadnej dopravy má každý vodič v kabíne tlačidlo na dispečing. Dispečer podľa dopravcu vie, že ak je tlačidlo stlačené, došlo k nehode alebo k mimoriadnej udalosti. Tlačidlo na dispečing bolo napríklad použité aj pri nedávnom incidente na autobusovej linke číslo 63, kde sa cestujúcim vyhrážal ozbrojený muž smrťou. Podľa dopravcu sa aj v tomto prípade zásahová služba dopravcu dostala za krátky čas na miesto činu. Dopravný podnik školí vodičov na podobné situácie, pričom táto bola podľa spoločnosti zvládnutá veľmi dobre.

Pilotný projekt kamerového systému vo vozidlách MHD bol spustený v apríli 2009. Dopravca v marci 2010 informoval, že vzhľadom na nedostatok peňazí sa systém rozširovať nebude. Kamery sa podarilo nainštalovať zatiaľ len do 24 vozidiel.

(rob)

Páčil sa vám článok?