Do Dúbravky a Lamača sa z Lamačskej cesty jazdí odteraz po novej ceste

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Novú obchádzkovú komunikáciu a estakádu do mestskej časti Dúbravka otvorili pre vodičov v minulých dňoch na Lamačskej ceste. Tieto úseky súvisia so stavbou diaľničného úseku Lamačská cesta - Staré grunty a tunela Sitiny.

Podľa informácií hovorcu Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Marcela Jánošíka otvorením novej mostnej estakády sa sprístupnila cesta do Dúbravky v oboch smeroch. Na asi 800-metrovom úseku bola vylúčená doprava z diaľnice D2 a presmerovaná na novú obchádzkovú trasu. Úsek pôvodnej diaľnice musí byť podľa Jánošíka voľný kvôli tomu, aby mohli stavbári túto vetvu napojiť na tunel.

Nová komunikácia je predĺžením Lamačskej cesty a súvisí s budovaním príjazdných a obslužných ciest pre osobnú a tranzitnú dopravu. Začína sa hneď za čerpacou stanicou OMV pri obchodnom dome Tesco, pričom sa rozdvojuje. Ľavá, mierne stúpajúca trasa smeruje do Dúbravky a Lamača a na zatiaľ neotvorený smer Rázsochy. Druhá trasa sa po zrhuba 800 metroch opäť napája na pôvodnú diaľnicu D2. Diaľničná obchádzková cesta je dlhá asi ako uzatvorený úsek pôvodnej diaľnice, má dva jazdné pruhy a šírku cesty 2 x 3,5 metra. Nová trasa je viditeľne označená smerovými informačnými tabuľami. Tabuľa pri ceste napájajúcej sa na diaľnicu je zelená, takže vodiči smerujúci na Brno by nemali zablúdiť na sídlisko.

Nová výjazdová cesta z Dúbravky v smere do mesta ide po novej estakáde z Harmincovej ulice ponad diaľnicu a na Lamačskú cestu sa pripája na križovatke pri čerpacej stanici OMV neďaleko hypermarketu Tesco. Z Dúbravky na Lamačskú cesty odbočovali vodiči predtým z ulice Polianky, ktorej uzávera platí už od 5. septembra minulého roku.

Práce na odklonení dopravy súvisiace so stavbou tunela pokročili nedávno aj v Mlynskej doline, kde boli v oboch smeroch vybudované nové komunikácie. Jedna vedie v smere z Patrónky aj pod úrovňou vozovky, aby bola uvoľnená rovná trasa pre diaľnicu vychádzajúcu z tunela a pokračujúcu na Most Lafranconi. Nová je aj v opačnom smere z mosta na Patrónku.

Celý projekt súvisiaci s výstavbou tunela Sitiny a nových diaľničných úsekov má spojiť obchvat mesta, odkloniť kamiónovú dopravu a upokojiť dopravu v smere do centra. Tunel a priľahlé stavby by mali dokončiť do konca mája 2007. Existujú však neoficiálne úvahy, že by mohla byť stavba odovzdaná už vo februári.

Páčil sa vám článok?