Výtlky opravia na cestách v najhoršom stave

5.1.2011
0
Páčil sa vám článok?

Stav mnohých povrchov bratislavských ciest nie je pre nedostatok peňazí z predchádzajúcich rokov najpriaznivejší, preto mesto plánuje opravy najmä na tých komunikáciách, kde už je stav neudržateľný. Pre agentúru SITA to uviedol tlačový tajomník mesta Michal Stuška.

 Ide napríklad o cesty z Karlovej Vsi do Petržalky pred napojením na diaľnicu v oboch jazdných pruhoch, na Tomášikovej medzi Trnavskou a Vajnorskou, na Račianskej, Trnavskej, Saratovskej, Dolnozemskej či na Palisádach. Nie je vylúčené, že sa mesto bude venovať opravám aj na ďalších komunikáciách. To však bude závisieť od aktuálneho stavu jednotlivých ciest a od peňazí, ktoré bude mať na to hlavné mesto k dispozícii. "Rozsahy a množstvá opráv povrchov komunikácií bude závisieť od pridelených finančných prostriedkov, ale oprava výtlkov, keď aj netechnologickým spôsobom, bude zabezpečená," povedal Stuška.

Tak, ako sa výtlky na cestách tvoria počas celého roka, mesto sa venuje rovnako celoročne aj ich opravám. V zime sa výtlky odstraňujú netechnologickým spôsobom, teda teplou zmesou so zhutnením. Stuška však upozorňuje, že ak majú jamy na cestách 35 - 45 cm, je potrebné aspoň zabrániť tomu, aby bolo ohrozené zdravie, materiálnym škodám a zabezpečiť plynulosť cestnej premávky. Na jar sa pri "lokálnych sieťových rozpadoch" postupuje podľa Stušku technologickým spôsobom, čiže odfrézovaním porušených konštrukčných vrstiev s hrúbkou 12 cm s následnou pokládkou nových vrstiev s modifikovanými asfaltmi, ktoré majú zvýšené kvalitatívne parametre na tvorbu deformácií. 

V súčasnosti eviduje správca komunikácií okolo 300 výtlkov, stav sa však podľa tlačového tajomníka mení "z hodiny na hodinu". V prvom rade zabezpečuje mesto odstránenie výtlkov na hlavných ťahoch a trasách liniek MHD.

(sita)

Páčil sa vám článok?