Nová pešia zóna na Obchodnej ulici môže slúžiť svojmu účelu - ako promenáda

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Po rekonštrukcii Obchodnej ulice, Hurbanovho námestia, Župného námestia a Kapucínskej ulice môžu tieto verejné priestranstvá slúžiť ako pešia zóna a môžu na nich byť aj letné terasy reštauračných zariadení.

Autori projektu obnovy týchto priestranstiev, architekti z ateliéru Bogár - Králik - Urban, s takýmto ich využitím rátali od začiatku. Ako nám povedal jeden z autorov projektu Ľudovít Urban, Obchodná ulica je položenou dlažbou rôznych druhov rozčlenená na koridory, z ktorých každý slúži na iný účel. Koridor ohraničený kamennými pásmi slúži pre chodcov a električky, ďalší koridor je určený chodcom a okraje ulice po oboch jej stranách si podnikatelia môžu prenajať a zriadiť letné terasy.

Iná je situácia na Kapucínskej ulici, kde na strane Župného domu nie je priestor na umiestňovanie letných terás a nebolo by to vhodné. „Na protiľahlej strane ulice to však možné je a prvé terasy už vznikli,“ povedal nám.

Bratislavský primátor Andrej Ďurkovský v tejto súvislosti vyslovil presvedčenie, že Obchodná ulica má po rekonštrukcii všetky predpoklady, aby sa stala druhým skutočným centrom Bratislavy. „Osobne jej dávam veľkú budúcnosť a byť podnikateľom, ktorý má na tejto ulici priestory, určite by som ich nemenil, skôr naopak,“ uviedol primátor Ďurkovský.

Námestník primátora Karol Kolada si myslí, že priestor je možné oživiť, ale nie tak, aby to vyhovovalo len prevádzkovateľom reštauračných zariadení. Novovytvorená pešia zóna umožňuje turistom, ktorí chcú ísť z centra pešo na Hrad, dostať sa tam po Zámockej ulici. „Nebolo by vhodné zatarasiť celý priestor letnými terasami a nútiť ľudí, aby chodili po električkových koľajach,“ konštatoval K. Kolada. Ako upozornil, mnohí prevádzkovatelia reštauračných zariadení prekračujú dohodnuté hranice terás a zaberajú nimi viac miesta.

Podobne ako v pôvodnej pešej zóne i v tej novovytvorenej sa od začiatku prejavuje nežiaduco vysoký výskyt áut. Podľa K. Koladu sa mesto bude usilovať o to, aby sa dôsledne dodržiaval režim pešej zóny, teda aby sa zásobovanie zabezpečilo do 9.00 h a potom by tu mohli jazdiť len tí, ktorí tu bývajú, alebo pracujú a majú zabezpečené parkovanie vo dvore.

Primátor A.j Ďurkovský v súvislosti so situáciou v novovytvorenej pešej zóne požiadal náčelníčku mestskej polície Zuzanu Zajacovú, aby nestskí policajti dôsledne kontrolovali dodržiavanie dopravného značenia.

Páčil sa vám článok?