Staré Mesto si nevie poradiť s porušovateľmi nariadenia

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

O porušovaní staromestského všeobecne záväzného nariadenia o pešej zóne sme informovali už niekoľkokrát. Ešte koncom apríla sme upozornili, že podľa platného nariadenia na severnej strane Hviezdoslavovho námestia musí byť zachovaný prechod pre peších medzi fasádami domov a exteriérovým sedením minimálne 200 cm. Prevádzkovatelia kaviarní a reštaurácii v tejto časti námestia však tento predpis nerešpektujú a samospráva Starého Mesta si s nimi zatiaľ nedokázala poradiť.

Jediným riešením, ako zabezpečiť súlad s platným predpisom mestskej časti, je presun exteriérových sedení na predpísanú vzdialenosť od fasády. K tomu však prevádzky, ktoré nariadenie porušujú, nepristúpili. Naopak, aj prevádzky, ktoré v apríli a začiatkom mája mali sedenia v stanovenom odstupe, ich postupne presunuli k fasáde domov. Kým koncom apríla porušovala nariadenie o pešej zóne jediná prevádzka, dnes možno konštatovať, že ho porušujú všetky. A samospráva mestskej časti namiesto toho, aby nechala sedenia na náklady prevádzkovateľov odsunúť od fasád domov, porušovanie vlastného nariadenia toleruje. Poslanci staromestského zastupiteľstva dokonca na žiadosť prevádzkovateľov reštaurácií a kaviarní zmenili nariadenie mestskej časti a s účinnosťou od 1. januára 2007 klauzulu o odstupe do fasády radšej zrušili.

Podobná situácia je aj na časti Laurinskej ulice medzi Nedbalovou a Uršulínskou ulicou. Aj tu platí povinnosť prevádzkovateľov exteriérových sedení umiestniť ich vo vzdialenosti 125 cm fasády domu a tak zabezpečiť voľný priestor pre chodcov. Spočiatku to rešpektovali prevádzkovatelia všetkých tunajších exteriérových sedení, neskôr sa jedno ocitlo hneď na fasáde a tak je to vlastne až doteraz. Zrejme nie je náhoda, že prevádzkovateľom je tá istá osoba, ktorá prevádzkuje exteriérové sedenie na Hviezdoslavovom námestí. Lenže v prípade Laurinskej ulice neboli staromestskí poslanci takí veľkorysí a klauzulu o odstupe od fasády k januáru 2007 nezrušili. Letné sedenie Café Studio je v rozpore s platným predpisom a jeho majiteľ navyše často parkuje terénne auto hneď vedľa sedenia, takže fakticky zaberá polovicu ulice.

Niekto by mohol namietať, že v Starom Meste sú aj vážnejšie problémy, načo sa zaoberáme takýmito taľafatkami. Ak však miestna samospráva toleruje takéto porušovanie vlastných predpisov, kde je napísané, že vážnejšie prehrešky tolerovať nebude? Možno ich aj toleruje, len ich zatiaľ občania nevidia alebo o nich nevedia.

Páčil sa vám článok?