Dopravné zmeny majú uvoľniť zápchy

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Kvôli značným zápcham, ktoré sa počas prvého týždňa po prázdninách začali vytvárať v Karlovej Vsi, sa magistrát spolu s dopravným inšpektorátom a mestskou časťou rozhodol zmeniť organizáciu dopravy v tejto lokalite.

Od pondelka 11. septembra platia dopravné zmeny, ktoré majú najmä v rannej a popoludňajšej špičke uvoľniť hlavné cestné ťahy a umožniť plynulejšiu jazdu a obsluhu aj prostriedkom mestskej hromadnej dopravy.

Na križovatke Botanická - čerpacia stanica OMV platí v smere od Mlynskej doliny zákaz odbočenia vľavo cez električkovú trať. Z tejto čerpacej stanice sa zas nesmie odbočiť vľavo. Priechod pre chodcov cez Botanickú na zastávku električiek majú riadiť policajti, ktorí budú v celej oblasti usmerňovať dopravu v rannej špičke od siedmej do deviatej hodiny.

Zákaz odbočenia k čerpacej stanici Shell v smere od Jurigovho námestia na križovatke Karloveskej s Molecovou má zrýchliť jazdu električiek prichádzajúcich z Dúbravky a Karlovej Vsi. Zároveň umožňuje vodičom, odbočujúcim vpravo z Molecovej na Karloveskú, jazdu v dvoch pruhoch.

Kvôli výstavbe tunela Sitiny cestuje v súčasnosti cez Karlovu Ves v rannej špičke do centra mesta o 500 až 800 áut viac, ako sa predpokladá po dokončení tunela v polovici budúceho roku.

Intenzívne zápchy v Karlovej Vsi spôsobuje preplnená Botanická ulica, po ktorej v tomto období prejde 3500 áut za hodinu v špičke v oboch smeroch, čo je 120 percent jej reálnej kapacity. Skutočný dopyt je až 4500 áut za hodinu. Botanická je v súčasnosti najzaťaženejšou komunikáciou v meste s asi 1800 vozidlami za hodinu v špičke v jednom smere.

Na úseku Dúbravka - Karlova Ves jazdí v rannej špičke postupne za sebou až 35 vozidlových súprav električiek za hodinu, čo je interval menej ako 2 minúty pri rovnomernom grafikone dopravného podniku.

Páčil sa vám článok?