Železnica do Bratislavy má byť kvalitnejšia

8.12.2010
0
Páčil sa vám článok?

O zvýšenie kvality železničných tratí na trase Viedeň - Bratislava sa snaží tím viedenských odborníkov. V rámci plánovaných zmien na sieti v dopravnom koridore Viedeň - Bratislava vypracovali podklady na preradenie železničných tratí k vysokovýkonným.

Plánované zmeny na sieti v dopravnom koridore Viedeň - Bratislava sa týkajú rozšírenia a elektrifikácie trate Stadlau - Marchegg na štátnej hranici, rozšírenia a elektrifikácie trate Gänserndorf - Marchegg, ďalej spojenia východnej železnice rýchlodráhou na letisko či ukončenia výluky na úseku trate medzi Wolfsthalom a železničnou stanicou Petržalka.

Vzhľadom na to, že nie všetky úseky sú v kategórii vysokovýkonných tratí, rakúski odborníci navrhujú tri doplnenia siete vysokovýkonných tratí. Jedna z nich sa týka aj Slovenska a konkrétne Bratislavy. Ide o trať Viedeň - štátna hranica pri Marcheggu, ktorá má mimoriadny význam pre výkonnú dopravu s medzinárodnými spojmi, ako aj mimoriadny význam pre miestnu dopravu.

Cieľom je posilniť železnicu ako prepravcu vzhľadom na funkcie jej jednotlivých osí. Južná os plní napríklad aj funkciu prepojenia hlavnej železničnej stanice Viedeň so stanicou v Petržalke, ale aj letísk vo Viedni i v Bratislave.

(rob)

Páčil sa vám článok?