Dlažbu v pešej zóne na Mostovej ulici nivočia najmä nákladné a osobné autá

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Na opravenej dlažbe Mostovej ulice, ktorá bola nedávno uzatvorená spolu s Jesenského ulicou kvôli jej poškodeniu od automobilov, opäť jazdia, otáčajú sa a parkujú vozidlá. Rekonštrukciu robil v záručnej lehote dopravný podnik.

Kvôli tomu museli na tejto trase vylúčiť od 19. augusta aj premávku električiek a hromadnú dopravu opäť obnovili 28. augusta. Podľa informácií vedúceho odboru investícií Dopravného podniku Bratislava Jozefa Baranca sa dlažba zničila a ničí kvôli nedodržiavaniu podmienok užívania tohto územia. Celá konštrukcia Mostovej ulice bola stavaná na podmienky pešej zóny s tým, že vjazd bude umožnený len dopravnej obsluhe.

Podľa J. Baranca je Mostová a jej okolie neúmerne zaťažovaná aktivitami a stavbami, s ktorými sa nerátalo. Pripomenul, že ju poškodzujú najmä nákladné autá a mechanizmy, ktoré jazdia napríklad na stavby v okolí hotela Carlton, či na stavby konštrukcie volejbalového ihriska alebo v zime klziska. Okrem toho jazdia po dlažbe autá, ktoré tam nemajú čo robiť, alebo aj vodiči, ktorí majú povolenie od mestskej časti Bratislava-Staré Mesto alebo magistrátu. Dopravný podnik podľa neho nemá páky na regulovanie dopravy, a preto je možné, že päťročná záruka viažuca sa na túto zrekonštruovanú časť padne, dodal J. Baranec.

V tejto časti pešej zóny zostávajú nedoriešené aj ďalšie problémy. Nejasný je napríklad úsek na konci Mostovej ulice pri Hviezdoslavovom námestí. Túto časť, cez ktorú viedla pôvodná trasa do podzemných garáží hotela, neupravuje žiadne dopravné značenie. Bez ohľadu na pešiu zónu sa tu na dlažbe otáčajú medzi chodcami autá, nezriedka sa tu vytvára aj malé parkovisko. Tento stav môže súvisieť aj so stavebným priestorom pred hotelom Carlton, ktorý je zatiaľ ohradený plotom.

Všimli sme si tiež, že za vjazdom do podzemných garáží hotela vzniklo jedno vyhradené miesto na parkovanie. Podľa Mareka Hitku z mestskej časti Bratislava-Staré Mesto ide o dočasné parkovanie približne na dva mesiace pre službu, ktorá vozí klientov hotela Carlton. Firma pôvodne žiadala o štyri miesta, no dostala len jedno. Hitka dodal, že po rekonštrukcii priestranstva pred hotelom bude toto parkovacie miesto zrušené a autá pracujúce pre hotel budú stáť pred ním.

Mostovú ulicu mesto rekonštruovalo v roku 2003 s cieľom premeniť toto miesto na plnohodnotnú časť pešej zóny a predĺžiť korzo smerom k Dunaju. Len na opravy dlažby v pešej zóne vydalo tohto roku mesto 1,5 milióna z celkovej položky 80 miliónov na údržbu všetkých komunikácií.

Prideliť, hoci aj dočasne, parkovacie miesto v pešej zóne nie je zo strany samosprávy šťastné ani systémové riešenie. Najmä ak hotel Carlton, pre ktorý taxislužba vozí klientov, má v podzemí veľkokapacitné garáže.

Páčil sa vám článok?