MHD mešká, najspoľahlivejšie sú električky

3.12.2010
0
Páčil sa vám článok?

Vozidlá mestskej hromadnej dopravy v Bratislave majú problém najmä v kopcovitom teréne, cestujúci preto majú počítať so zdržaním päť až 30 minút. Linka 44 momentálne nepremáva. Hovorca Dopravného podniku Bratislava Tomáš Zajac odporúča cestujúcim mestskou hromadnou dopravou využívať radšej električky, pretože tie sú momentálne najspoľahlivejšie.

Najväčší problém bol podľa Zajaca ráno na Račianskej ulici v smere do mesta, kde od 9:44 stáli električky, pracovníkom Dopravného podniku sa už električky podarilo sprevádzkovať.

Podľa Márie Račkovej z magistrátu sú pre intenzívne sneženie v uliciach Bratislavy v súčasnosti všetky mechanizmy ako aj všetci pracovníci, ktorí odhŕňajú sneh zo zastávok MHD, z lávok a z chodníkov. Celkovo je v teréne 54 sypačov s pluhom a 81 pracovníkov. Dnes ráno o 4:35 vydali pokyn na lokálny posyp v kopcovitých oblastiach Bratislavy - Kramáre, oblasť Horského parku, Dúbravka, Lamač. Zatiaľ boli urobené dva celomestské posypy - o 6:15 a o 9:30 - podľa toho, ako sa bude situácia vyvíjať ďalej, budú urobené ďalšie. Nakoľko má podľa predpovedí počasia snežiť ešte v priebehu celého dnešného dňa, všetky mechanizmy budú nepretržite v uliciach.

Všetky komunikácie v správe Bratislavského samosprávneho kraja podľa hovorkyne kraja Ivety Tyšlerovej od štvrtka priebežne posýpajú. Na cestách v Seneckom, Pezinskom a Malackom okrese sa momentálne tvorí približne dvoj- až trojcentimetrová vrstva kašovitého snehu, cesty sú však zjazdné. V teréne sú všetci pracovníci a všetky mechanizmy, pluhy aj sypače. " Vzhľadom na počasie by mali vodiči jazdiť opatrnejšie a znížiť rýchlosť," uviedla Tyšlerová.

Vo štvrtok polícia v Bratislavskom kraji zaevidovala 11 dopravných nehôd , škody presiahli 37-tisíc eur a 23 škodových udalostí. Dnes do 09:15 zaznamenali päť nehôd a dve škodové udalosti. Informoval bratislavský policajný hovorca František Peczár.

Dopravu v hlavnom meste podľa riaditeľa Stella centra Vladimíra Michala spomaľujú viac opatrní vodiči, ako dopravné nehody. Podľa neho kolóny na hlavných ťahoch sú, najmä na obchvate. Dopravné nehody sú taktiež každú chvíľu, sú to však drobné nehody spôsobené nedobrzdením. Pri vjazde do Bratislavy v smere zo Svätého Jura sa pred siedmou ráno na zľadovatenom úseku cesty zrazilo do desať áut, nehodu sa však už podarilo odstrániť.

Podľa Stella centra je potrebné počítať so zdržaním a zhustenou premávkou na bratislavskom diaľničnom obchvate a s krátkodobými uzávierkami tunela Sitina, spomalená a zhustená doprava je na hlavných ťahoch v Bratislave. Doprava je spomalená na starej ceste z Ivanky pri Dunaji, na ceste z Dunajskej Lužnej v smere do Bratislavy a na hlavných ťahoch všetkých ostatných veľkých miest a na vjazdoch do nich na celom západnom Slovensku.

Petržalka čistí komunikácie s komplikáciami

Bratislavská Petržalka zvláda čistiť verejné komunikácie vo svojej správe s väčšími komplikáciami. Pre agentúru SITA to uviedol hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy. S počtom ľudí a mechanizmov, ktoré samospráva má, dokáže zabezpečiť zjazdnosť ku školám, zdravotníckym a sociálnym zariadeniam. Pre stojace autá nie je možné čistiť parkoviská. "Ani z technického, ani z personálneho hľadiska nevieme zjazdnosť zabezpečiť stopercentne," uviedol Andrassy. Samospráva preto vyzýva občanov k väčšej opatrnosti, aby nedošlo k úrazu a správcov a vlastníkov nehnuteľností, aby dodržiavali svoje zákonné povinnosti.

Mestská časť dnes nasadila na čistenie komunikácií osem mechanizmov. Štyri veľké odhŕňajú cesty a štyri malé chodníky. V teréne je zatiaľ 40 pracovníkov. Odrána sú v teréne aj inšpektori verejného poriadku, ktorí upozorňujú správcov nehnuteľností na ich povinnosti. Podľa Andrassyho zatiaľ ešte neriešia situáciu sankcionovaním, pretože sú si vedomí, že v prípade úrazu sú finančné náklady na odškodnenie vyššie ako udelenie sankcie. Mestská časť Petržalka spravuje 63 km chodníkov a 43 km ciest III. a IV. triedy.

Staré Mesto stíha bez problémov

V Starom Meste podľa vedúceho oddelenia správnych činností Karola Panczu zatiaľ zabezpečovať zjazdnosť komunikácií stíhajú bez problémov. Mechanizmy boli v teréne do 4:00 ráno, momentálne pracujú opäť, keďže mestská časť má aj kopcovitý terén. Správcovia nehnuteľností musia zabezpečovať zjazdnosť chodníkov v blízkosti svojej nehnuteľnosti napriek novému všeobecne záväznému nariadeniu aj naďalej, keďže podľa Panczu je zákon vyššia právna norma.

(sita)

Páčil sa vám článok?