Hlavná stanica bude mať nové nástupište

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Práce na komplexnej rekonštrukcii druhého nástupišťa na Hlavnej stanici odštartovali Železnice Slovenskej republiky 21.augusta. Staré nástupište zbúrajú a postavia úplne nové, pričom verejnosti by ho mali odovzdať 18. decembra.

Nástupište malo deravú strechu, zničenú dlažbu, zastaraný informačný systém v podobe zničených tabúl, ako aj nevyhovujúce osvetlenie. Rekonštrukcia sa týka aj železničného zvršku, teda druhej a štvrtej koľaje a výhybiek. Predpokladané náklady sú podľa hovorkyne Železníc Slovenskej republiky Kornélie Blaškovej 60 miliónov korún a železnice si stavbu hradia z vlastných zdrojov.

Súvisiaca zmena v doprave sa dotkla spolu osemnástich vlakov, z toho desiatich osobných, piatich rýchlikov, dvoch zrýchlených a jedného vlaku kategórie EuroCity. Presmerovanie vlakov na železničné stanice Bratislava-Nové Mesto a Bratislava-Petržalka sa týka troch vlakov, ktoré mali východiskovú stanicu na Hlavnej stanici. Ide o dva osobné vlaky a jeden víkendový rýchlik do Humenného a ďalej troch osobných vlakov, ktoré ju mali ako konečnú stanicu. Zostávajúcich dvanásť vlakov bude mať obchádzku cez stanicu Bratislava -východ, čo spôsobí maximálne meškania desať minút.

Rekonštrukcia sa na Hlavnej stanici robila aj v roku 2000. Vtedy obnovili prvé nástupište.

Páčil sa vám článok?