Prístavný most bude opravený 16. septembra

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Termín dokončenia opravy Prístavného mosta, ktorý je dôležitou mestskou dopravnou tepnou, je podľa najnovších informácií 16. september. Pôvodne mal byť most opravený 31. augusta, no kvôli nezrovnalostiam v projektovej dokumentácii sa termín rekonštrukcie predĺžil.

Podľa hovorcu Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Marcela Jánošíka spoločnosť vypísala na opravu Prístavného mosta tender, no jedine spoločnosť Skanska sa zaručila odovzdať opravený most v takom krátkom termíne ako požadovala diaľničná spoločnosť, ktorá je investorom. Náklady na opravu poškodenej konštrukcie sú podľa Jánošíka 32 miliónov korún, no očakáva sa ešte ich zvýšenie asi o 8 miliónov.

Projektová dokumentácia Prístavného mosta je podľa informácií spoločnosti Skanska z 80. rokov a v mnohých prípadoch nezodpovedá skutočnosti. Revízia reálneho stavu priamo na moste ukázala veľké nezrovnalosti. Išlo nielen o konštrukčné disproporcie a problémy celej mostnej konštrukcie spôsobené teplotnou dilatáciou mosta, ale aj o ďalšie skutočnosti, ktoré si svyžiadali iné riešenia pri oprave, ako aj logistiku potrebného materiálu.

Spoločnosť Skanska DS ako zhotoviteľ prác mala podľa harmonogramu prebrať stavenisko 15. júna a práce ukončiť 31. augusta, teda za dva a pol mesiaca. Plnohodnotný začiatok prác však investor posunul o 14 dní, keďže doprava bola odklonená až 1. júla. Hlavný princíp opravy je zosilnenie mosta pomocou káblov voľného predpätia. Most sa musel opraviť kvôli tomu, že sa rozširovali trhliny v pracovných špárach mosta. Okrem toho sa menili ložiská Prístavného mosta a dilatačné závery, ktoré boli v zlom technickom stave. Do nosnej konštrukcie bolo potrebné zabudovať asi 60 ton betonárskej výstuže, 83 ton predpínacej výstuže, 280 metrov kubických betónu a urobiť 750 metrov jadrových vrtov.

Páčil sa vám článok?