Lode na Dunaji budú riadené po novom

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Lode, ktoré sa plavia cez Bratislavu, budú v nasledujúcom desaťročí postupne prechádzať na nový systém riadenia, ktorý sa len v máločom bude líšiť od spôsobu riadenia letovej prevádzky, len bude dokonalejší.

V súlade s požiadavkami Európskej únie totiž prechádza aj Slovensko na systém RIS, teda riečneho informačného systému. Je to kombinácia viacerých systémov získavania elektronických informácií o situácii na rieke, takže obrazne povedané, umožňuje vidieť aj za roh. Kapitán bude mať k dispozícii dve obrazovky, monitor a radarový monitor. Práve radarový monitor neumožňoval identifikovať predmety za fyzickými prekážkami či zákrutou. Monitor a radarový monitor sa však dajú prekryť a ak je loď vybavená aj transpondérom na GPS, vidí kapitán všetko ako v skutočnosti. Môže si pritom pozrieť aj vzdialenejšie úseky rieky. Základom je bezplatne dostupná elektronická mapa, ktorá poskytuje oveľa viac a neporovnateľne aktuálnejších údajov ako tradičné papierové.

„Okrem iného možno informácie z tohto systému využiť aj pri protipovodňových opatreniach a má aj ekologický zmysel,“ hovorí Peter Rusina z Povodia Dunaja. „Predovšetkým rapídne zníži počet havárií, pri ktorých sa do rieky dostanú ropné látky, ale umožní aj identifikovať plavidlá, ktoré načierno do nej vypúšťajú zvyšky olejov, čo je stále dosť rozšírená prax.“ Len ako perlička - na Balkáne napríklad systém RIS veľmi účinne používali pri odhaľovaní pašerákov zbraní. Systém tiež zvýši bezpečnosť a pohodlie cestujúcich na rekreačných lodiach na Dunaji.

Slovensko sa už podieľalo s Nemeckom a Rakúskom na jednom prípravnom programe, v spolupráci s plavebnými veľmocami únie na druhom programe, a v súčasnosti pracuje na vytvorení databázy nášho úseku spolu s Nemeckom, Rakúskom a Maďarskom.

Páčil sa vám článok?