Cyklisti si na cyklobusy pomaly zvykajú

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Po troch mesiacoch od zavedenia prepravy bicyklov a bicyklistov prostredníctvom takzvaných cyklobusov, je ohlas na túto službu kladný. Dopravný podnik ju poskytuje od 3. júna a zatiaľ funguje bez problémov.

Podľa Karola Kajdiho z Dopravného podniku Bratislava sa počas jednej jazdy prepraví rôzny počet bicyklov - niekedy je to deväť až pätnásť kusov, inokedy aj do 25 bicyklov. Vyskytli sa aj jazdy keď sa na trase vystriedalo až vyše 70 bicyklov. Počet cestujúcich závisí aj od poveternostných podmienok.

Podľa Kajdiho dopravný podnik zatiaľ pri poskytovaní tejto služby nezaznamenal väčšie problémy. Dodal, že pokiaľ by sa podarilo zabezpečiť nákup ďalších takto upravených prívesných vozidiel, v budúcnosti by bolo možné počítať s jej rozširovaním pre športovo orientovaných cestujúcich.

Cyklobusy premávajú od Starého mosta do Devínskej Novej Vsi počas víkendu každú hodinu od deviatej do osemnástej hodiny medzi petržalskou (dunajskou) a devínskonovoveskou (moravskou) vetvou cyklistických rekreačných trás. Prepravu zabezpečujú dva autobusy so špeciálne upraveným prívesom na ukladanie bicyklov. Kapacita prívesu je 20 bicyklov.

Jedna nástupná stanica je na petržalskej strane Starého mosta pri divadle Aréna. V Devínskej Novej Vsi je nástupisko identické s autobusom číslo 22 Na hriadkach. Za takzvané dovozné zaplatí záujemca 22 korún označením si cestovného lístka. Na prepravu cestujúceho platí električenka, alebo jednorazový lístok. Využívať cyklobusy bude možné v máji až októbri.

Páčil sa vám článok?