DPB vypísal tender na čistenie vozidiel MHD

19.11.2010
0
Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik Bratislava (DPB) vyhlásil nový tender na čistenie vozidiel mestskej hromadnej dopravy. Pôvodnú súťaž totiž musel dopravný podnik na jar tohto roka zrušiť po tom, ako Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) v Bratislave nariadil zrušiť použitý postup zadávania zákazky.

Predpokladaná hodnota novej zákazky na čistenie autobusov, trolejbusov a električiek je päť miliónov eur, zmluva s víťazom tendra by mala trvať 60 mesiacov, teda päť rokov. Súťažné podmienky ako aj doplňujúce dokumenty si môžu záujemcovia prevziať do 10. decembra, jednotlivé ponuky môžu predkladať do 27. decembra. Obálky s ponukami by sa mali otvárať 28. decembra, kritériom na vyhodnotenie ponúk bude najnižšia cena.

Úrad pre verejné obstarávanie navrhol pôvodný tender zrušiť po preskúmaní námietok, ktoré dostal v súvislosti s vylúčením uchádzača z verejného obstarávania. Úrad vo svojom rozhodnutí skonštatoval neoprávnene zvolený postup dopravného podniku. "Úrad zistil, že obstarávateľ použil pri zadávaní nadlimitnej zákazky postup zadávania podprahových zákaziek," uviedla vtedy hovorkyňa úradu Helena Fialová.

Postup zadávania podprahových zákaziek je zjednodušený postup verejného obstarávania, jeho využitie je však podľa Fialovej pri zadávaní nadlimitných zákaziek len výnimočné. Týka sa zákaziek na neprioritné služby. Dopravný podnik tak podľa úradu postupoval v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní. Úrad zároveň vytkol podniku aj ďalšie pochybenia, napríklad nedostatočné opísanie predmetu zákazky či rozpor s princípom hospodárnosti pri hodnotení ceny za dočisťovanie interiéru.

Generálny riaditeľ Pavol Derkay na margo zrušenia tendra v marci povedal, že podnik rozhodnutie úradu rešpektuje. Vedenie podniku vtedy priznalo pochybenie svojich odborníkov, ktorí údajne nezachytili zmenu v zákone. Pracovníci, ktorí pri súťaži podľa neho pochybili, už v dopravnom podniku nepracujú.

(sita)

Páčil sa vám článok?