BPS Park sa vyhýba súdu a čaká na voľby

18.11.2010
0
Páčil sa vám článok?

Pred rokom starosta Starého Mesta Andrej Petrek spochybnil platnosť nájomnej zmluvy na parkovacie miesta na staromestských uliciach, ktorú na 20 rokov uzavrel jeho predchodca so spoločnosťou BPS, s. r. o., a v mene staromestskej samosprávy podal žalobu na súd. Doteraz boli dve pojednávania, zástupcovia žalovanej strany sa ani raz nedostavili.

Prvé pojednávanie malo byť 23. júna 2010, žalovaná strana sa ospravedlnila pre chorobu právneho zástupcu. Na ďalšie pojednávanie 1. októbra 2010 sa pre chorobu ospravedlnili obaja konatelia parkovacej spoločnosti. Tretie pojednávanie bolo zatiaľ vytýčené na 24. novembra 2010. Nie je vylúčené, že aj tentoraz sa žalovaná strana pokúsi súdnemu pojednávaniu vyhnúť.

Ešte 4. júna 2010 v rozhovore pre denník SME konateľ BPS Park, a. s., Peter Poloma naznačil, že problém by mohli vyriešiť komunálne voľby. Na otázku, ako si predstavuje riešenie sporu, uviedol: „Veríme, že sa naďalej dá rokovať s mestskou častou, nakoniec, stojíme pred komunálnymi voľbami, sadneme si za spoločný stôl a nájdu sa také pravidlá, ktoré budú vyhovovať obom stranám."

Je zrejmé, že BPS sa vyhýba súdu a spolieha sa na to, že po komunálnych voľbách bude nová samospráva Starého Mesta ústretovejšia ako súčasný starosta Andrej Petrek, ktorý išiel so súkromnou parkovacou spoločnosťou do súdneho sporu. „Som presvedčený, že dvadsaťročná nájomná zmluva s BPS Park je neplatná a verím, že to potvrdí aj súd. Bez súdneho rozhodnutia však mestská časť nemôže nakladať s parkovacími miestami, ktoré prenajal môj predchodca," uviedol A. Petrek.

Parkovacie miesta na komunikáciách 3. a 4. triedy v centre Starého Mesta prenajal spoločnosti BPS, s. r. o., (teraz BPS Park, a. s.) v roku 2006 bývalý starosta Peter Čiernik na dvadsať rokov za podmienok nevýhodných pre mestskú časť. Súčasný starosta A. Petrek sa najskôr pokúšal s BPS dohodnúť na zmene zmluvy, niekoľko mesiacov trvajúce rokovania však nikam neviedli a preto sa rozhodol napadnúť zmluvu na súde.

Starosta tiež zrušil rozhodnutie svojho predchodcu, ktoré umožňovalo mestskej polícii asistovať BPS Park pri výbere parkovného na staromestských cestách 3. a 4. triedy. Mestská polícia tak spolupracuje s BPS Park iba na cestách 1. a 2. triedy, ktoré spravuje magistrát hlavného mesta. Ten má s BPS Park prostredníctvom mestskej spoločnosti Mestský parkovací systém, s. r. o., uzavreté iba krátkodobé zmluvy.

Slavo Polanský

Páčil sa vám článok?