Projektu TEN-T chýbajú územné rozhodnutia

5.11.2010
0
Páčil sa vám článok?

O medzinárodnom prepojení železničných koridorov prostredníctvom projektu TEN-T 17 v hlavnom meste, je poslednom období ticho. Potom ako mesto zmenilo územný plán v prospech stavieb projektu sa s výstavbou ešte nezačalo.

S výstavbou prvej etapy projektu TEN-T 17 sa rátalo v rokoch 2010 - 2015. Podľa informácií z magistrátu, hlavné mesto nevydáva pre projekt žiadne povolenie. Mesto si podľa splnomocnenca primátora pre nosné dopravné systémy Tomáša Fabora splnilo všetky povinnosti voči TEN- T 17, a to zmenou územného plánu mesta v roku 2008. Uviedol, že v tejto súvislosti sú vydané dve územné rozhodnutia a na dve územné rozhodnutia sú podané odvolania, rieši ich druhostupňový orgán - Krajský stavebný úrad. Pripomenul, že stavebné povolenia vydávajú jednotlivé stavebné úrady mestských častí.

Splnomocnenec dodal, že kým nebudú vydané právoplatne všetky územné rozhodnutia, nie je možné žiadať o stavebné povolenia. Tvrdí, že ak bude schvaľovací proces pokračovať bez väčších problémov, ráta, že získanie stavebných povolení by mohlo byť reálne začiatkom roka 2011 a následne by sa mohlo začať s výstavbou prvej etapy.

Jednou z mestských častí, ktorých sa výstavba TEN-T-17 dotkne, je aj Nové Mesto. Novomestský stavebný úrad však podľa vyjadrenia úradu žiadosť o stavebné povolenie v tejto veci neeviduje. „Dňa 20. októbra 2010 nás Dopravoprojekt požiadal o tzv. § 120 stavebného zákona, t. j. o súhlas všeobecného stavebného úradu pre špeciálne stavebné úrady, ktorý potvrdzuje súlad projektovej dokumentácie stavby s podmienkami územného rozhodnutia. Bez takého súhlasu špeciálne stavebné úrady nemôžu vydať „svoje" stavebné povolenia, resp. začať stavebné konanie," informoval stavebný úrad v Novom Meste. Dopravoprojekt do našej uzávierky na otázky o projekte TEN-T 17 nereagoval.

Ministerstvo dopravy pôšt a telekomunikácií SR v minulosti rozhodlo, že s výstavbou železničného tunela pod Bratislavou sa začne v smere od ŽST Predmestie. Druhá etapa je v smere do Petržalky pod Dunajom.

(rob, brn)
Páčil sa vám článok?