Lístky integrovanej dopravy budú lacnejšie

5.11.2010
0
Páčil sa vám článok?

Ceny cestovných lístkov Bratislavskej integrovanej dopravy by mali byť podľa novej koncepcie lacnejšie. Uviedol to na dnešnom brífingu po zasadnutí Bratislavského samosprávneho kraja predseda kraja Pavol Frešo.

Krajskí poslanci dnes na zasadnutí schválili ceny cestovných lístkov Bratislavskej integrovanej dopravy. Podľa podpredsedu kraja Iva Nesrovanala bolo dôležité tento materiál schváliť, keďže schválenie tarifných podmienok a cien cestovných lístkov je nevyhnutnou podmienkou Ministerstva pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja pre úspešné posúdenie žiadosti o nenávratný finančný príspevok z operačného programu Bratislavský kraj.

„Výsledok bude pre ľudí lacnejší ako to, čo majú dnes. Je to robené s tou logikou, že to nie je zdraženie, ale je to o zlacnení," uviedol Frešo. Podľa Freša projekty v rámci eurofondov v Bratislavskej integrovanej doprave spôsobia to, že si človek kúpi jeden lístok, nezávisle na tom či je v Bratislave v meste alebo je mimo mesta a budú sa využívať alternatívne druhy dopravy, hlavne železnica.

Ceny cestovných lístkov budú stanovené na takú úroveň, aby sa dosiahol stav, kedy bude nový dopravný systém môcť byť akceptovaný širokou verejnosťou. Materiál bol prerokovaný aj s dopravcami. Záujem o spustenie bratislavského integrovaného dopravného systému deklarujú podľa dôvodovej správy predkladaného materiálu všetky zúčastnené subjekty. Efekty zo zavedenia bratislavského integrovaného dopravného systému sa prejavia vo významnej miere približne rok po spustení nielen v raste tržieb, ale predovšetkým vo zvýšenej miere využívania verejnej hromadnej dopravy na úkor individuálnej dopravy.

Zmena oproti doteraz prezentovanému zavedeniu integrovaného systému je v tom, že systém nebude zavedený celoplošne v jednom čase, ale etapovite. To znamená, že územie, ktoré nebude súčasťou integrovaného systému sa v cenách v prímestskej doprave bude riadiť samostatným cenovým výmerom, s cieľom znížiť výšku straty z prímestskej dopravy hradenej krajom.

Podľa Iva Nesrovnala momentálne prebiehajú dve výberové konania, jedno na označovače, druhé na dispečerské strediská. „Nechcem sa k tomu bližšie vyjadrovať, pretože je to otvorené, ale tento proces sme začali a úspešne beží dopredu," uviedol Nesrovnal. Frešo verí, že pokiaľ sa obstarávania podaria teraz, tak v priebehu budúceho roku by mohli byť prvé výsledky, ale bude to chcieť aj spoluprácu magistrátu.

V súvislosti so schválením cien cestovných lístkov poslanci zároveň schválili aj návrh zastávok a železničných staníc do tarifných zón Bratislavskej integrovanej dopravy a zmeny v označovaní vlakových liniek.

(sita)

Páčil sa vám článok?