Autá na chodníku nerešpektujú šírku pre peších

28.10.2010
0
Autá na chodníku nerešpektujú šírku pre peších - Kvetna3
Páčil sa vám článok?

Parkovanie, státie a jazda po chodníkoch sú v hlavnom meste stále akoby normálnym javom. Bežní chodci, mamičky s kočíkmi, ale aj starší ľudia často nestačia uskakovať pred agresívnymi vodičmi, ktorí si zamieňajú chodník s cestou či parkoviskom.

Ďalším dôkazom parkovania na chodníku, keď vodiči áut nenechajú predpísaný priestor pre peších, je Kvetná ulica v Ružinove, konkrétne úsek medzi Daxnerovým námestím a Kvačalovou ulicou zo strany Stredného odborného učilišťa pre nedoslýchavú mládež.

Ako napísal aj náš čitateľ Peter Bella, chodník tam má šírku asi 145 centimetrov a parkovať na ňom podľa zákona teda nie je ani možné, keďže vodič musí nechať 150 centimetrov na voľný pohyb chodcov. Napriek tomu tu však podľa Petra Bellu parkuje denne desať až pätnásť áut. Na chodníku potom zostáva medzi múrikom a autom zvyčajne iba 60- až 80-centimetrový priestor, ale často býva len 20-centimetrový.

Čitateľ pritom uviedol že už dvakrát zastavil štátnu políciu, ktorá tadiaľ pravidelne jazdí z oddelenia na Mojmírovej ulici. Tí však na jeho upozornenie reagovali slovami, že na starosti to majú kolegovia z mestskej polície. „Mestskú políciu som trikrát upozornil, keď dávala „papuče" na autá parkujúce na Daxnerovom námestí na úseku dlhom pätnásť metrov, kde je zákaz parkovania, že asi 50 metrov odtiaľ sa tiež nesmie parkovať. Zasmiali sa a bolo po všetkom," opísal svoj zážitok Peter Bella.

Z mestskej polície informovali, že už dali správcovi komunikácie návrh, aby sa jedna strana s chodníkom využívala na parkovanie a druhú stranu aby vyhradili len pre peších účastníkov cestnej premávky.

Robert Lattacher
FOTO - autor

Páčil sa vám článok?