Autá parkujú na chodníku a jazdia cez priechod

14.10.2010
0
Autá parkujú na chodníku a jazdia naň cez priechod - Tomasikova4
Páčil sa vám článok?

Bezohľadnosť vodičov, zdá sa, neustále narastá. Neváhajú parkovať na chodníkoch, trávnikoch, jednoducho všade, kde sa im vojde auto. Kritická situácia začína byť v Ružinove. Ukážkovým príkladom je križovatka Tomášikovej ulice s Trnavskou cestou.

Časť chodníka pred polyfunkčným domom na rohu oboch ulíc je síce chránená kovovými stĺpikmi, to však nebráni niektorým vodičom, aby parkovali za týmito zábranami. Autá sa na chodník dostávajú priamo z frekventovej križovatky, ako inak, cez priechod pre chodcov. Niektoré autá dokonca parkujú tak, že chodci prechádzajúci po priechode sa nemajú ako dostať na chodník!

Vrcholom všetkého sú kovové stĺpiky, ktoré chránia pred poškodením reklamné zariadenie osadené na chodníku. Namiesto toho, aby správca komunikácie chránil chodcov na chodníku, dovolil prevádzkovateľovi reklamného zariadenia osadiť zábrany okolo reklamného nosiča.

#video-1#

Kým na rohu Tomášikovej a Trnavskej ulice sa parkuje na chodníku, oproti pred budovou bývalej predajne IKEA je prázdne a nevyužívané parkovisko. Rovnako na Tomášikovej ulici pri areáli Kuchajdy je prázdna plocha, pôvodne určená na parkovanie.

Po skúsenostiach zo Starého Mesta, kde miestna samospráva na viacerých priechodoch pre chodcov osadila mechanické zábrany, sa aj na Tomášikovej ulici ponúka ako jediné efektívne práve toto riešenie. Osadiť po okraji chodníkov kovové stĺpiky a vrátiť chodníky chodcom. Súčasne by malo byť úlohou samosprávy vytvárať podmienky pre to, aby autá mohli (aj keď len dočasne) parkovať na voľných nezastavaných plochách. Na Tomášikovej ulici je ich dosť.

Slavo Polanský
FOTO - autor
Ďalšie foto+video na www.banoviny.sk

Páčil sa vám článok?