Na Páričkovej jazdia vodiči cez priechod

7.10.2010
0
Na páričkovej jazdia vodiči cez priechod - Parickova1
Páčil sa vám článok?

Pred budovou autobusovej stanice na Mlynských nivách si chodci musia dávať veľký pozor - cez zebru a krížom cez chodník tu často prechádzajú autá. Chodcom tým znepríjemňujú život a chodník je niekedy nebezpečnejší než samotná cesta.

Vodiči tu na chodníku, priamo pred Autobusovou stanicou Mlynské nivy, zo strany Páričkovej ulice, už niekoľko mesiacov zadarmo parkujú. Ako si všimli aj naši čitatelia, jediný vjazd na tzv. parkovisko je pritom priamo cez priechod pre chodcov po frekventovanej Páričkovej ulici. Chodci, ktorí čakajú, aby mohli prejsť, preto musia pred zebrou uskakovať autám snažiacim sa zaparkovať na fiktívnom parkovisku.

Hovorca mestskej polície Peter Pleva tvrdí, že v zákone o cestnej premávke sa uvádza, že iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať. To neplatí, ak dopravnou značkou alebo dopravným zariadením nie je určené inak, alebo ak ide o zastavenie alebo státie vozidla, pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5 metra: „Ak túto vzdialenosť vodič nedodrží, dopúšťa sa priestupku a za to mu môže byť uložená na mieste bloková pokuta do výšky 60 eur.“ Na mieste sme sa boli presvedčiť, či je tam značka, ktorá umožňuje vodičom jazdiť na chodníku. Žiadnu takú sme však nenašli. Prípad pred autobusovou stanicou nie je v meste jediným. Existuje mnoho lokalít, kde sa stávajú podobné situácie a miestne samosprávy či polícia tomu nevenujú dostatočnú pozornosť.

Podobný prípad sme pred časom kritizovali napríklad aj na Stromovej ulici na Kramároch, kde vodiči takisto schádzali z chodníka aj cez zebru. Na podnet čitateľov potom mesto osadilo na dovtedy nebezpečný priechod tri stĺpiky.

Robert Lattacher

Priechod by mal slúžiť len chodcom, využívajú ho však aj autá.
FOTO - Robert Lattacher

Páčil sa vám článok?