Diaľnicu odovzdajú začiatkom decembra

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

O už prakticky dokončenom novom diaľničnom úseku Prístavný most - Viedenská cesta a jeho význame pre dopravu sme sa pozhovárali s predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom Národnej diaľničnej spoločnosti Dušanom FAKTOROM.

- Diaľničný úsek ťahu d1 Prístavný most – Viedenská cesta odovzdá Národná diaľničná spoločnosť do predčasného užívania začiatkom decembra. Ide o 3,867 kilometra dlhý úsek idúci priamo centrom hlavného mesta. Jeho súčasťou je ochrana diaľnice pred vysokou hladinou podzemných vôd zabezpečená vybudovaním systému studní. Systém bude súčasťou ochrany pravej časti mesta pred povodňami. V rámci úseku je vybudovaných niekoľko lávok pre chodcov, ktoré zabezpečia bezkolízny prechod ponad teleso diaľnice a celú Einsteinovu ulicu. Súčasťou sú aj mohutné protihlukové steny, ktoré v časti úseku v kombinácii so zapustením telesa diaľnice pod úroveň existujúcej komunikácie Einsteinova vytvárajú u motoristu pocit, akoby prechádzal čiastočne v tuneli. Časť pri Auparku je otvorená, umožňuje výhľad na dominanty Bratislavy, podobne ako úvodná časť na Prístavnom moste poskytujúca nový panoramatický výhľad na mesto.

Aké práce sa vykonávajú v týchto dňoch a čo je ešte potrebné urobiť?

- V súčasnosti sa realizujú posledné práce, v tejto chvíli sa osádzajú akrylátové protihlukové steny na estakáde vedúcej z Prístavného mosta, realizuje sa oplotenie úseku pri Auparku a osádzanie portálov pre inteligentné dopravné značenie, vykonávajú sa úpravy okolia. Vozovka je v súčasnosti už položená v celej dĺžke. Poslednou úpravou bude vodorovné dopravné značenie.

V čom spočíva najväčší význam tejto dopravnej stavby?

- Úsek Prístavný most - Viedenská cesta je predposlednou časťou diaľničného obchvatu mesta, je dôležitý nielen pre vnútroštátnu dopravu, ale aj z hľadiska medzištátneho. Ide v trase európskeho cestného ťahu E 75 Gdaňsk - Lodž - Žilina - Bratislaba - Budapešť - Atény, ktorý je súčasťou Transeurópskej magistrály sever - juh. Definitívou bude spustenie úseku Lamačská cesta - Staré grunty, ktorého súčasťou je tunel Sitina. Jeho spustenie sa očakáva v roku 2007.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?