Rozšírenie Ulice svornosti môže zlepšiť dopravu

23.8.2010
0
Páčil sa vám článok?

Zlepšiť dopravnú situáciu na trase medzi Šamorínom a Bratislavou môže vyriešiť rozšírenie Ulice svornosti v Podunajských Biskupiciach o tretí jazdný pruh. Mestská časť iniciovala rozšírenie Ulice svornosti na tretí pruh na magistráte aj na kraji.

"Doterajšie rokovania na magistráte dávajú predpoklady na jej realizáciu pravdepodobne v roku 2011," uviedol pre agentúru SITA Alexander Vajda, vedúci referátu životného prostredia miestneho úradu. Podľa hovorkyne primátora Beatrice Szaboóvej je rozšírenie Ulice svornosti na tretí pruh otázkou financií. "Mesto je presvedčené, že táto investícia by nemala byť financovaná výlučne z jeho zdrojov, keďže ide predovšetkým o problém dotýkajúci sa prioritne obyvateľov okolitých obcí," uviedla Szaboóvá. Celú komplikovanú situáciu v lokalite vyrieši podľa nej až nultý obchvat a rýchlostná komunikácia R7-Šamorín.

Zástupcovia mesta o urýchlenej realizácii projektov už rokovali na ministerstve dopravy. Iniciatívu rozšírenia Ulice svornosti podporil aj Bratislavský samosprávny kraj. „Musíme presadiť také riešenie, ktoré čo najskôr uľahčí cestovanie do obcí v smere na Rovinku a Dunajskú Lužnú, pričom výrazne nezhorší situáciu v Podunajských Biskupiciach,“ povedal predseda kraja Pavol Frešo na júnovom stretnutí s Regionálnym združením Podunajsko (združujúce Senec a 31 obcí), Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS) a Slovenskou správou ciest.

Vodiči, smerujúci do hlavného mesta z obcí ležiacich juhovýchodne od Bratislavy, sa do hlavného mesta cez ulice Hydinárska a Šamorínska v Podunajských Biskupiciach nedostanú. Mestská časť tu po dlhodobých sťažnostiach obyvateľov obmedzila dopravu. "K prijatiu opatrení v zmene organizácie dopravy na vstupe do mestskej časti nás donútil stav dopravnej situácie na území mestskej časti, najmä v rannej dopravnej špičke," uviedol Vajda.

Obyvatelia podľa neho dlhodobo poukazovali na skutočnosť, že vodiči smerujúci do hlavného mesta z obcí ležiacich juhovýchodne od Bratislavy si skracujú trasu a čas prejazdom uličkami mestskej časti. Vytvárajú tak každé ráno množstvo nebezpečných dopravných situácií, nerešpektujú obmedzenie rýchlosti jazdy a neumožňujú obyvateľom výjazd na komunikáciu zo svojich pozemkov. Táto neúnosná situácia podľa Vajdu pretrvávala niekoľko rokov a obyvatelia žiadali prijať opatrenia na obmedzenie prejazdu tranzitujúcich vozidiel obcou.

"Je prirodzené, že toto obmedzenie sa dotklo aj vodičov s cieľovou dopravou v Podunajských Biskupiciach, riešením pre nich však je pravé odbočenie na prvej svetelne riadenej križovatke Mramorová, ktorá prechádza Vetvárskou rovno do stredu obce," uviedol Vajda. Rovnaké opatrenia prijala podľa Vajdu aj obec Rovinka, ktorá na Školskej ulici obmedzila rýchlosť jazdy a vybavila ju početnými cestnými dopravnými spomaľovačmi k odradeniu tranzitujúcej dopravy od využívania tejto komunikácie.

(sita)

Páčil sa vám článok?